Malaltia de transmissió aèria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Imatge que fa evident les petites partícules expulsades per la boca en un esternut.

Una malaltia de transmissió aèria és qualsevol malaltia causada per patògens que es poden transmetre a l'aire tant per partícules petites i seques com per gotetes de líquid més grans.[1] Els patògens rellevants poden ser virus, bacteris o fongs, i es poden propagar per la respiració, una conversa, tos, esternuts, augment de pols, polvorització de líquids, rentat del vàter o qualsevol altra activitat que generi partícules i gotes d'aerosol. Les malalties de transmissió aèria no inclouen les afeccions causades per la contaminació de l'aire com els compostos orgànics volàtils (COV), els gasos i altres partícules de l'aire.

Moltes infeccions comunes es poden propagar per transmissió a l'aire, almenys en alguns casos, incloent: l'àntrax (inhalatòria), la varicel·la, la grip, el xarampió, la verola, la criptococcosi i la tuberculosi.

Rutes de transmissió[modifica]

Hi ha dues vies principals d'infecció per a la malaltia aèria classificada per la mida de les partícules (que porten l'agent infecciós):

  • Infeccions per partícules molt petites (<5 µm de diàmetre), amb l'agent present en aerosols.[2] Inclou les partícules seques, sovint les restes d'una partícula humida evaporada, i les partícules humides (aquestes últimes es mantenen a l'aire durant llargs períodes).
  • Infecció per gotetes de >5 µm de diàmetre: normalment partícules humides, i considerades per exposició directa (al moc d'algú), per exemple en el refredat. Es mantenen en l'aire durant un curt període.

Referències[modifica]