Malloles (Perpinyà)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de geografia políticaMalloles

Localització
Localització de Perpinyà respecte del Rosselló.svg
EstatFrança
RegióOccitània
DepartamentPirineus Orientals
DistricteDistricte de Perpinyà
ComunaPerpinyà
Geografia
Altitud 36,4 m
Modifica dades a Wikidata

Malloles és un antic poble del terme comunal de Perpinyà, a la comarca del Rosselló, de la Catalunya del Nord.

Està situat[1] a prop i al sud-oest del centre del nucli urbà actual de Perpinyà.

Esmentat ja al segle X, el 1241 Jaume I el Conqueridor hi féu publicar les Constitucions de Pau i Treva per al Rosselló. En aquell moment està documentat com una plaça fortificada. Poc després, al segle XIV sofrí un procés de despoblament molt gran, a favor de Perpinyà. Hi ha vestigis de l'església de Santa Maria de Malloles, documentada el 1155, que conserva l'absis romànic. Prospeccions arqueològiques fetes in situ han tret a la llum l'existència de dues altres esglésies més antigues.

A llevant de Malloles, ran de la via del tren i a l'est seu, hi ha el barri de les Haràs. Es formà a l'entorn d'unes quadres per a cria de cavalls (origen del nom: haras, en francès), on posteriorment es dreçà una urbanització d'habitatges de lloguer modest. A l'inici de l'èxode de la Guerra Civil Espanyola (gener del 1939) s'hi instal·là, aprofitant les quadres, un camp de concentració per a refugiats, anomenat Servei Tècnic dels Camps, ja que allotjà obrers especialitzats i menestrals, escollits entre els refugiats, que arranjaven les barraques dels altres camps del departament. A partir del 1945 fou transformat en Centre d'Acollida, sota el control de l'Office International des Réfugiés, que reunia els immigrants de la Península per tal que s'incorporessin a alguna feina. Fou tancat el 1948, i en els seus dos darrers anys d'existència hi passaren unes 30.000 persones.

Al sud-oest de Malloles hi ha el Centre Penitenciari del departament.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «113 - Perpinyà». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol-el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Perpinyà». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 

Referències[modifica]