Mandel

Aquest article tracta sobre el riu Mandel. Vegeu-ne altres significats a «Mandel (desambiguació)».
Infotaula de geografia físicaMandel
Imatge
El Mandel a Roeselare
TipusRiu
Inici
Cota inicial31 m
MunicipiZonnebeke
LocalitzacióPassendale
Final
Cota final7 m
Wakken
Dentergem
LocalitzacióLeie
LocalitzacióLeie
Map
 50° 54′ 05″ N, 3° 02′ 50″ E / 50.9014°N,3.0472°E / 50.9014; 3.0472
50° 55′ 02″ N, 3° 25′ 16″ E / 50.9172°N,3.4211°E / 50.9172; 3.4211
Ciutats riberenquesRoeselare
Conca hidrogràficaEscalda
Dades i xifres
Mida40 (longitud) km

El Mandel és un riu belga d'uns 40 km que neix a Passendale a la província de Flandes Occidental. Desemboca al Leie al poble de Sint-Baafs-Vijve.

El primer esment escrit Mandra data de la primeria del segle ix. En texts antics i noms deriviats també es diu Mander.[1]

Rega les localitats de Staden, Oostnieuwkerke, Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke, Wakken i Sint-Baafs-Vijfe. A Oostnieuwkerke, les darreres restes del molí d'aigua de «Meulebroeck» devastat durant la Guerra dels Vuitanta Anys van ser destruïts quan el 1947 l'ajuntament va decidir rectificar el curs, supprimir els meandres i cobrir-lo al seu pas al poble.[2] Des del 1871, el transport de Roeselare cap al Leie es fa pel canal Roeselare-Leie que segueix la vall del riu fins a la sortida d'Ingelmunster.

El Mandel a Oostnieuwkerke en direcció amunt, abans de desaparèixer sota el seu conducte de formigó

A l'edat mitjana era navegable fins a Izegem amb embarcacions planes. També s'utilitzava per a enriuar el lli. És força contaminat, per la indústria des de mitjan segle xix. Va esdevenir un riu mort i pudós. Des de Roeselare fins enllà d'Izegem a Emelgem, el riu ha sigut colgat el 1979 per a limitar la pol·lució olfactora. A la primeria del segle xxi s'ha començat un tractament de les aigües residuals domèstics i industrials i a poc la vida torn al riu.[3] L'ajuntament de la ciutat d'Izegem es proposa de reobrir el riu en el marc de d'un projecte de renaturar el medi urbà massa formigonat al segle passat.[4]

Afluents[modifica]

  • Oude Mandelbeek
  • Ravebeke a Passendale[5]

Referències[modifica]

  1. De Flou, Karel. «Mandel, Mander». A: Woordenboek der Toponymie van Westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu. Volum X: Malevaut – Moulin de Winhem. Brugge: Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, 1930, p. 24-29. 
  2. «Watermolen in de Meulebroeck». Verdwenen Belgische Molens [Molins de Bèlgica desapareguts], 2013. [Consulta: 8 novembre 2022].
  3. «De Mandel niet langer een dode rivier: “We zien op meerdere plaatsen visjes zwemmen” [El Mandel ja no és un riu mort: ‘En molts llocs hem vist peixets’]» (en neerlandès). Krant van West-Vlaanderen, 06-11-2020.
  4. Dumoulein, Valentijn «Izegem droomt van groene verbinding tussen Wandel op de Mandel en Melkmarkt: “Rivier de Mandel op sommige plaatsen opnieuw bovengronds halen”» (en neerlandès). Het Laatste Nieuws, 02-02-2022.
  5. De Flou, Karel; De Smet, Jos. «Ravebeke». A: Woordenboek der Toponymie van Westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu. Volum XIII: Pré larde – Sacraments Straetken. Brugge: Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, 1932, p. 313. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mandel