Manilla (naips)

De Viquipèdia
Infotaula jocManilla
Tipusjoc de cartes Modifica el valor a Wikidata

La manilla és un joc de cartes que va ser molt popular a Catalunya. A partir de la segona meitat del segle xx va començar a jugar-se cada vegada menys i es va anar substituint per la botifarra.

La manilla també és el nom que rep la carta més alta en els jocs de la manilla i la botifarra, i que és el 9. El seu valor és fins i tot superior a l'as.

Diferències amb la botifarra[modifica]

El joc de la manilla es diferencia del de la botifarra en els següents punts:

  • No es pot escollir trumfo. El jugador que reparteix ha d'ensenyar la seva última carta que és la que marcarà el trumfo. En conseqüència, mai es podrà fer botifarra.
  • Quan es recull una mà s'han d'ordenar les cartes de major a menor o de menor a major abans de col·locar-les al pilot corresponent.
  • No es barregen les cartes al començament de cada dat. Només es poden fer escapçades sense intercalar les cartes. Aquesta peculiaritat afavoreix el fet que els jugadors tinguin moltes cartes d'un mateix pal. Aquesta norma, juntament amb el fet que les cartes es recullen ordenadament fa que els més hàbils jugadors puguin deduir bastant acuradament les cartes dels altres jugadors, a partir de les seves, si recorden com s'han jugat al dat anterior.