As (carta)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Asos de la baralla francesa

L'As és la carta amb el número u. La paraula as prové del llatí que era una moneda romana.[1] També vol dir la cara del dau marcada amb un punt.[2] A la carta as només hi ha un símbol. A la baralla espanyola hi ha quatre asos amb el símbols d'oros, d'espases, de bastos i de copes. A la baralla francesa l'as és una carta amb un dels símbols del colls i una A en loc d'un 1. Els colls són els cors (), els diamants (), les piques (♠), i els trèvols (♣).

Històricament, l'as era el valor més baix dins de la baralla de cartes, i això segueix sent en molts en jocs. Encara que alguns jocs és la carta amb major puntuació. A la llista següent hi ha la puntuació de l'as en diferents jocs de cartes.

  • Joc de la botifarra; és la segona amb més puntuació, val quatre punts.
  • Brisca; és la carta amb més puntuació, val onze punts.
  • Manilla; és la segona carta amb més valor.
  • Blackjack; pot valer 1 o 11.
  • Pòquer és la carta de major puntuació.

La carta as, tècnicament representa el nombre més petit, però a molts jocs de cartes és la carta que té més valor. La causa és que durant la Revolució Francesa, l'as representava l'home únic i com a símbol en molts jocs el van posar a sobre del rei.[3] Consideraven que si no podien enderrocar el rei, el subvalorarien en els seus jocs de cartes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: As
  1. La Gran Encilclopèdia Catalana
  2. Diec
  3. «The History within the Ace Cards». Arxivat de l'original el 2009-02-14. [Consulta: 22 febrer 2009].