María Elvira de Loyzaga Torres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: María Elvira de Loyzaga)
Infotaula de personaElvira Loyzaga
Biografia
NaixementMaría Elvira de Loyzaga Torres
1916 Modifica el valor a Wikidata
Mort1996 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Activitat
Ocupacióescultora, empresària Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaEnrique Gil Guerra
FillsPablo Gil Loyzaga
ParesPablo de Loyzaga Gutiérrez i María Dolores Torres Melgarejo

IMDB: nm0523499 Modifica el valor a Wikidata

María Elvira de Loyzaga Torres (Granada, 1916 - Madrid, 1996) és una muñequista, escultora i empresària espanyola[1] filla de l'escultor granadí Pablo de Loyzaga Gutiérrez i María Dolores Torres Melgarejo.[1] Es va casar amb el pintor Enrique Gil Guerra i va tenir un fill, Pablo Gil Loyzaga.[2] Va impartir classes de "Muñequería Artística" a l'Escola d'Arts i Oficis de Madrid, muntant en aquesta època el seu primer taller de muñequería.

El seu esperit investigador la dugué a estudiar la història de la muñequería artística i la creació de ninots des d'un punt de vista antropològic, a més d'explorar noves tècniques i materials, com el feltre, característic en nombroses de les seves obres.

El 1960 Hertha Frankel, en els inicis de RTVE, li va encarregar la creació de diverses titelles: El "gat Chifú", el Lleó, els Nans, els Gossets cantores i la famosa "gosseta Marilín", la popularitat de la qual va donar àlies a Espanya als caniches. En 1968 la pel·lícula Cita con Marilín[1] va reunir a varis d'aquests personatges.

La fama internacional d'Elvira Loyzaga i de la seva empresa "Muñecos Loy" va arribar fins al Japó, on els seus ninots s'han fabricat en sèrie. Algunes de les seves creacions formen part de col·leccions privades i museus.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «María Elvira de Loyzaga» (en castellà). Enciclopedismo. [Consulta: 3 juliol 2016].[Enllaç no actiu]
  2. «Enrique Gil Guerra» (en castellà). Centro de Documentación Publicitaria. [Consulta: 3 juliol 2016].

Enllaços externs[modifica]