Marmilla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaMarmilla
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 40° N, 9° E / 40°N,9°E / 40; 9
EstatItàlia
IllaSardenya
Provínciaprovíncia d'Oristany Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Abas
Albagiara
Assolo Modifica el valor a Wikidata../... 44+
Geografia
Superfície480 km² Modifica el valor a Wikidata

Marmilla és una regió històrica de Sardenya centre-occidental dins la província d'Oristany, que limita amb les subregions sardes de Campidano di Oristano, Barigadu, Sarcidano, Trexenta, Campidano di Cagliari i Monreale. Està delimitada a l'est i al sud pel Campidano, a nord-oest el Monte Arci, a nord dalla Jara de Gèsturi i Jara de Serri, i a l'est el riu Mannu. Té una extensió de 480 km²

Comprèn els municipis d'Albagiara, Ales, Assolo, Asuni, Baradili, Baressa, Barumini, Collinas, Curcuris, Furtei, Genuri, Gesturi, Gonnoscodina, Gonnosnò, Gonnostramatza, Las Plassas, Lunamatrona, Masullas, Mogorella, Mogoro, Morgongiori, Nureci, Pau, Pauli Arbarei, Pompu, Ruinas, Sanluri, Sardara, Segariu, Senis, Setzu, Siddi, Simala, Sini, Siris, Tuili, Turri, Ussaramanna, Usellus, Villa Sant'Antonio, Villa Verde, Villamar, Villanovaforru i Villanovafranca.

Història[modifica]

El territori fou habitat des d'antic, i en són la prova els nombrosos nurags que hi ha al territori. Dels cartaginesos hi ha la fortalesa de Santu Antine a Genoni, mentre que de l'Imperi Romà hi ha els centres de Biora (actual Serri) i Valentia (actual Nuragus).

Durant l'edat mitjana la regió va formar part del Jutjat d'Arborea (curatories de Marmilla i Part'e Alenza) i del Jutjat de Càller (curatoria de Siurgus).

Enllaços externs[modifica]