Martí Figueras i Gili

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartí Figueras i Gili
Biografia
Naixementsegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1925 Modifica el valor a Wikidata
Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióagricultor, folklorista Modifica el valor a Wikidata

Martí Figueras i Gili (Sant Martí Sarroca, Alt Penedès, mitjan segle xixSant Martí Sarroca, Alt Penedès, 1925), conegut com "el Vell Saquetes", fou un pagès i folklorista català.[1][2]

Fou un pagès i folklorista amateur molt popular durant la segona meitat del segle xix i principis del segle xx. Tot i ser pagès, es va dedicar durant gran part de la seva vida a recopilar textos de drames i representacions populars. Tota aquesta recopilació de textos la va descobrir i donar a conèixer l'estudiós Pere Grases i Gonzàlez, després de visitar la masia on va viure Figueras.[1][2] Una de les recopilacions més destacades del "Vell Saquetes" fou la versió del "Ball d'en Serrallonga", que ha gaudit de diverses representacions a la geografia catalana.[3] i fins i tot s'ha recollit en un llibre manuscrit, on s'inclouen textos manuscrits inèdits del ball, entre els quals dos de Martí Figueras, de 1886 i 1900.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «.xml Martí Figueras i Gili». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 Josep, Matas i Rodríguez; Sallés, Maria Rosa (coord.). «El folklorista amateur, Martí Figueras i Gili, "el Vell Saquetes"». A: Personatges il·lustres de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Barcelona: Abertis, 2010, p. 79. 
  3. «El sainet complet del ball d'en Serrallonga portat al dia va ser el colofó dels actes del 35è aniversari». RTV Vilafranca, 26-08-2015. [Consulta: 28 abril 2019].
  4. «Presentació de "L'obra d'en Serrallonga"». Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos - Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d'arrel Tradicional Catalana. [Consulta: 28 abril 2019].