Masculinisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb l'adquisició o desenvolupament de caràcters masculins en el sexe femení.

El masculinisme és un moviment que defensa els drets dels homes i la igualtat d'aquests amb les dones. També adverteix que el feminisme està provocant situacions en què les dones estan per sobre dels homes i no es lluiti contra la violència femellista, concentrant la societat en lluitar només contra la violència masclista. El 19 de novembre se celebra el Dia Internacional de l'Home.[1]

A diferència del masclisme, que defensa la superioritat de l'home per sobre de la dona, el masculinisme advoca per la igualtat de l'home respecte de la dona. Al món anglosaxó, el masculinisme té connotacions pejoratives i s'equipara a masclisme, perquè el concepte de lluita antipatriarcal s'associa exclusivament al feminisme.[2][3][4]

Tipus de masculinisme[modifica]

El masculinisme es pot classificar en dos tipus:

-Masculinisme legalista

-Masculinisme de gènere

El masculinisme legalista es centra en la discriminació que sofrexen els homes en l'àmbit juridic. Mentre que el masculinisme de gènere es centra més en lluitar contra els rols que es consideren propis dels homes, com per exemple el de que "els homes no ploren". O el que és doni menys valor a la vida del home que a la de la dona, amb la popular frase "les dones i els nens primer", afegint que a les obres de ficció, normalment, es pren a broma quan una dona agredeix a un home, però no al contrari. (Com per exemple a "El Chavo del Ocho")

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Masculinisme Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Día Internacional del Hombre: resaltan en Las Tunas importancia de la equidad de géneros» (en castellà). Tiempo21.cu. [Consulta: 13 gener 2014].
  2. Bunnin, Nicholas; Yu, Jiyuan. «Masculinism». A: The Blackwell Dictionary of Western Philosophy (en anglès). John Wiley & Sons, 15 d'abril 2008, pàg. 411. ISBN 978-0-470-99721-5. 
  3. «Masculinist» (en anglès). Merriam-Webster. [Consulta: 13 gener 2014].
  4. Brittan, Arthur. Masculinity and Power (en anglès). Wiley, 1989, pàg. 4. ISBN 978-0-631-14167-9 [Consulta: 13 gener 2014]. «Masculinism is the ideology that justifies and naturalizes male domination. As such it is the ideology of patriarchy. Masculinism takes it for granted that there is a fundamental difference between man and women, it assumes that heterosexuality is normal, it accepts without question the sexual division of labour, and it sanctions the political and dominant role of men in the public and private spheres»