Mastí dels Pirineus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de raça de gos Mastí dels Pirineus
MasPiri-Lula-ESP.jpg
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg 092 (FCI)
Modifica les dades a Wikidata
Vista lateral

El Mastí dels Pirineus és una raça de gos bover espanyola originària del Pirineu aragonès. Per la seva gran grandària i fortalesa la Federació Cinològica Internacional el va incloure dins del grup 2, secció 3a molosos del tipus muntanya.

Mastí dels Pirineus
Posició asseguda

Història[modifica]

Durant molt de temps el mastí dels Pirineus va acompanyar als ramats d'ovelles en els seus recorreguts transhumants des dels Pirineus aragonesos i navarresos fins al Maestrat. La seva principal funció era la de protegir els ramats i als seus amos dels atacs dels llops, dels óssos i dels lladres.

Durant el segle XX i especialment després de la Guerra civil espanyola, a causa de les dificultats econòmiques, el mastí va entrar en declivi, ja que resultava molt car mantenir a un gos de la seva mida. En els anys 1970 un grup d'aficionats van iniciar un treball de recuperació de la raça a través dels escassos exemplars que es trobaven al camp i que encara posseïen característiques típiques de l'antic molós. L'any 1977 es va crear el Club del Mastí dels Pirineus d'Espanya, que organitza la selecció i el programa de cria de la raça. En l'actualitat la raça té un gran reconeixement internacional com demostra l'existència de clubs en nombrosos països europeus i als Estats Units.

Descripció[modifica]

El Mastí dels Pirineus és un gos de grans dimensions, segons el seu patró racial els mascles han de mesurar més de 77 cm i les femelles 71cm, encara que s'aconsella que sobrepassin els 81 cm i els 77 cm respectivament. Posseeixen un cos cobert d'un pelatge espès i llarg, de color blanc amb taques més fosques per tot el cos.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • http://www.cmpe.net
  • Pyreneanmastiff.org
  • Breed Standard
  • Club del Mastín del Pirineo de España
  • PMCA Pyrenean Mastiff Club of America

Enllaços externs[modifica]