Gos de muntanya dels Pirineus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de raça de gos Gos de muntanya dels Pirineus
Pyrenean Mountain Dog 600.jpg
El Gran Pirineu és una de les races més grosses
Generalitats
Noms alternatius Gran Pirineu
Chien des Pyrénées
Chien de Montagne des Pyrénées
Gegant dels Pirineus
País d'origen França/Espanya
Classificació i estàndard de la raça
FCI Grup 2 Secció 2.2 #137
AKC Working
ANKC Group 6 (Utility)
CKC Group 3 - Working Dogs
KC (UK) Pastoral
NZKC Utility
UKC Gossos guardians
Codi de Catàleg 137 (Federació Cinològica Internacional)
Modifica les dades a Wikidata

El Gos de muntanya dels Pirineus, també conegut per Muntanya dels Pirineus i Gran Pirineu (en occità: paton), és una raça de gos grossa i majestuosa,[1][2] emprada tradicionalment per a la protecció del bestiar (gos pastor de guarda, gos ramader o ca de bestiar) a les pastures del Pirineu (especialment ovelles), i com a gos guardià. No s'ha de confondre amb el mastí del Pirineu, similar en nom i característiques, però que forma una raça totalment diferent.

Mida i característiques físiques[modifica]

Es considera un gos molós, per bé que de trets més estilitzats i no tan arrodonits com és habitual en aquest tipus. És una de les races de gos més grossos existents. Els mascles adults pesen entre 50 i 60 kg, i solen fer entre 70 i 80 cm d'alçada fins a la creu. Les femelles són una mica més petites, entre 40 i 50 kg de pes i de 65 a 75 cm d'alçada. El pelatge és molt gruixut, de color majoritàriament blanc amb taques grises o de color crema a cara, potes i de vegades el cos. Només un de cada quatre presenta un pelatge totalment blanc.

No sol superar els 10-11 anys de vida.

Una altra de les seves característiques diferenciadores és la presència de sis dits a les potes del darrere en comptes dels cinc habituals, tret suposadament cercat pels criadors originals per millorar la tracció en terrenys nevats.

Origen i història[modifica]

El Muntanya dels Pirineus és una de les races més antigues documentades, emprada al llarg de gairebé un mil·lenni pels pastors bascos, sobretot a la zona del sud de França, el vessant nord dels Pirineus, d'on va rebre el nom. Degut a la seva grandària i aspecte, va ser el gos oficial de la casa reial francesa fins a la seva desaparició arran de la Revolució Francesa.

Avui dia l'espècie ha superat amb escreix el seu àmbit geogràfic d'origen, i és especialment valorada a Austràlia i els Estats Units d'Amèrica com a gos pastor i guardià en grans extensions de praderia.

Referències[modifica]

  1. «Great Pyrenees» (en anglès). American Kennel Club. [Consulta: 24 desembre 2009].
  2. «Pyrenean Mountain Dog Breed Standard» (en anglès). the kennel club. [Consulta: 24 desembre 2009].

Enllaços externs[modifica]