Mata-segells

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Obliterador i sobrecàrrega de Memel sobre un segell de correus d'Alemanya

Es diu obliterador, tampó[1] o incorrectament per calc de l'espanyol mata-segells[2] a l'obliteració emprada en correus per a invalidar un segell de manera que no es torni a utilitzar.

Història[modifica]

Amb el naixement dels segells a mitjan segle XIX va aparèixer el problema d'haver d'evitar que s'utilitzaressin en ocasions successives eludint així l'obligació del seu pagament. Per això es va crear un segell o timbre que en l'argot postal espanyol es diu «matasellos».

El primer que es va utilitzar va ser l'any 1850 i tenia forma d'estel. Es van introduir algunes variants formals en els anys successius fins a deixar-lo reduït a l'estampació de ratlles, punts i encara figures. Més tard, es va perfeccionar proveint-lo de puntes agudes, i alhora que imprimia aquestes empremtes, s'enfilava el segell.

Els primers datadors es van utilitzar a l'Estat espanyol l'any 1856. El 1858, van tornar de nou a la combinació de ratlles i punts fins a 1865 quan en van aparèixer uns que ensems que imprimien ratlles, estampaven al centre el nombre que corresponia a l'oficina. El 1879 es va modificar la forma de l'obliterador passant per diverses evolucions fins a ser tal com és actualment.

Abreviatures utilitzades en els obliteradors[modifica]

  • OP: Oficina Principal (de correus a la localitat en qüestió)
  • PD: Publicitat Directa

Referències[modifica]

  • Aquest article conté material del diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Salvat de la dècada del 1906 a 1914 que es troba en el domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mata-segells Modifica l'enllaç a Wikidata
  • «Mata-segells». Wiki Filatèlic. Filaposta. Fòrum de Filatèlia i Amistat. [Consulta: 23 febrer 2013].
  • «Mata-segells». Curset sobre Filatèlia. [Consulta: 7 febrer 2009].