Mataparent clivellat de ribera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMataparent clivellat de ribera
Xerocomellus ripariellus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreBoletales
FamíliaBoletaceae
GènereXerocomellus
EspècieXerocomellus ripariellus Modifica el valor a Wikidata
Šutara, 2008
Nomenclatura
BasiònimXerocomus ripariellus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Boletus ripariellus
Boletellus ripariellus
Xerocomus ripariellus Modifica el valor a Wikidata

El mataparent clivellat de ribera[1] (Xerocomellus ripariellus) és una espècie de mataparent del grup dels mataparents xerocomoides; que creix vora rierols i ambients de ribera[2]

Detall de la superfície del barret del mataparent clivellat de ribera (Xerocomellus ripariellus)
Detall del revers del mataparent clivellat de ribera (Xerocomellus ripariellus) mostrant el canvi de color dels porus, de la cama i de la carn del peu

Morfologia[modifica]

Bolet menut; de solitari a espars; d’aspecte extraordinàriament variable; amb barret de fins a 6 cm de diàmetre; barret de jove hemisfèric, més tard convex i finalment estés; de vermell a carmí, vermell fosc o bru vermellós, sovint decolorant a albercoc o ocraci amb tons vermells; superfície seca; lleugerament vellutada en el jove, llisa en l’adult; ben aviat amplament clivellada, mostrant la carn groc pàl·lida subjacent.

Tubs de groc pàl·lid a groc amb tints olivacis; blavegen al tall i al frec; porus del mateix color, amples; blavegen al frec i pressió.

Cama cilíndrica amb el peu més inflat;de groc pàl·lid a groc viu, en la part basal sovint coberta per grànuls i/o fibres vermelloses; blaveja al frec.

Revers del mataparent clivellat de ribera (Xerocomellus ripariellus) mostrant l'ornamentació de la superfície de la cama i el peu

Carn groc pàl·lid al barret, de groc pàl·lid a groga a la cama, sovint vermella o vinàcia al peu; blaveja al tall; olor i tast no distinctiu[3][4][5][6][7]

Hàbitat[modifica]

Rar; des de finals d’estiu a tardor; sembla preferir terrenys silicis, rics en matèria orgànica, també en sòls argil·losos; des de la muntanya mitjana a la terra baixa i la muntanya mediterrània; sempre en boscos de ribera i boscos humits; vora verns, salzes o pollancres, acompanyats d’alzina, castanyer, roures, faig o freixe.[6][7][8]

Comentaris[modifica]

Similar al mataparent vermellós (Hortiboletus rubellus) el qual es diferencia macroscòpicament si seccionem la cama i observem les puntuacions vermelles o ataronjades de la carn en el peu.

Són molt semblants altres mataparents clivellats que es diferencien molt bé amb l'ajut de microscopi. El mataparent clivellat de ribera el reconeixerem per l'hàbitat,, la mida petita, l'aspecte feble, la cutícula clivellada i la superfície vermella del peu[6][7]

Comestibilitat[modifica]

Sense dades de comestibilitat

Referències[modifica]

  1. Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. ISBN 978-84-18243-12-7. 
  2. REDEUILH, Gérard «Xerocomus ripariellus Redeuilh sp. nov.». Doc. Mycol., 26, (104), 1997, pàg. 30-31..
  3. Muñoz, Jose Antonio; Cadiñanos, Jose Antonio; Fidalgo, Eduardo «Contribución al catálogo corológico del género Xerocomus en la peninsula iberica». Bol. Soc. Micol. Madrid, 32, 2008, pàg. 249-277.
  4. Kibby, Geoffrey. British Boletes with keys to species (en anglès). 6 ed. G. Kibby, 2013, p. 72. 
  5. Knudsen, Henning; Vesterholt, Jan. Funga Nordica: agaricoid, boletoid and cyphelloid genera. Copenhagen: Nordsvamp, 2008. ISBN 978-87-983961-3-0. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «X. ripariellus « boletales.com». [Consulta: 1r desembre 2023].
  7. 7,0 7,1 7,2 Laessøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of temperate Europe. Princeton Oxford: Princeton University Press, 2019. ISBN 978-0-691-18037-3. 
  8. Ladurner, Heidi; Pöder, Reinhold; Rocabruna, August; Tabarés, Manuel «[https://www.raco.cat/index.php/Micologia/article/view/272458/360647 Boletellus catalaunicus Pöder, Moreno, Rocabruna et Tabarés: a synonym of Xerocomus ripariellus Redeuilh]». Revista Catalana de Micologia, 23, 2001, pàg. 121-125.