Mataparent vermell i groc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMataparent vermell i groc
Rubroboletus rhodoxanthus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN147144928 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreBoletales
FamíliaBoletaceae
GènereRubroboletus
EspècieRubroboletus rhodoxanthus Modifica el valor a Wikidata
Kuan Zhao i Zhu L.Yang, 2014
Nomenclatura
BasiònimBoletus sanguineus var. rhodoxanthus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Boletus rhodoxanthus
Suillellus rhodoxanthus
Boletus sanguineus var. rhodoxanthus
Boletus rhodopurpureus var. rhodoxanthus Modifica el valor a Wikidata

Rubroboletus rhodoxanthus, el mataparent vermell i groc,[1][2] és un mataparent ocasional, del grup dels mataparents d'esponja roja.[1]

Morfologia[modifica]

Bolet de solitari a espars. Barret hemisfèric en el jove, de convex a estès en l’adult, molt carnós; de fins a 20 cm de diàmetre; superfície desigual, lleugerament viscosa de jove, seca i llisa amb l’edat; de blanquinosa a grisenca, amb tons ocracis, amb l’edat vira a tons rosats, especialment en el marge; immutable al frec.

Detall de l'esponja i la cama del mataparent vermell i groc (Rubroboletus rhodoxanthus)

Tubs grocs; blavegen al frec. Porus vermell sang fosc, més groguencs vora el marge del barret; blavegen al frec.

Cama de cilíndrica a dilatada al peu; de color groc viu a la part superior, més vermella cap el peu; coberta per una fina xarxa de vermell ataronjada a vermella, més evident a la part superior; superfície blava al frec.

Carn del barret i la cama de groc pàl·lid a groc daurat, algun cop amb taques vermelles en el peu; al tall vira a blau en el barret i la part superior de la cama, es manté groga en la resta; olor fruitada, agradable; al tast, lleugerament àcid.[3][4]

Rubroboletus rhodoxanthus: Carn groga que blaveja al tall en el barret i part superior de la cama.

Hàbitat[3][modifica]

Des de principis d’estiu a finals de tardor; sembla preferir sòls silicis o neutres; des de la muntanya mitjana fins a la terra baixa i la muntanya mediterrània; termòfil; en boscos de planifolis; vora faig, roures (roure de fulla gran, reboll i de fulla petita), castanyer, alzina, carrasca i surera.

Comestibilitat [3][modifica]

No comestible; produeix trastorns gastrointestinals.

Analítica [3][modifica]

  • Melzer + carn: Negatiu, sense reacció amiloide en la carn de la cama.

Comentaris[3][modifica]

Són bolets propers i similars Rubroboletus rhodopurpureus, R. rubrosanguineus, R. satanas i R. le-galiae. En les quatre espècies, tota la carn esdevé blava al tall. R. rhodoxanthus es diferencia de tots ells per la carn que al tall blaveja només en el barret i la part alta de la cama. La resta de la carn de la cama es manté groga.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. 
  2. Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Mataparent vermell i groc (Rubroboletus rhodoxanthus) · micopedia.cat». [Consulta: 17 setembre 2023].
  4. Læssøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of Temperate Europe. Princeton: Princeton University Press, 2019. ISBN 9780691180373.