Matrius de Pauli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les matrius de Pauli deuen el seu nom a Wolfgang Ernst Pauli. Són matrius usades en física quàntica en el context del moment angular intrínsec o espín. Matemàticament, les matrius de Pauli constitueixen una base vectorial de l'àlgebra de Lie del grup especial unitari SU (2), actuant sobre la representació de dimensió 2.

Forma de les matrius[modifica]

Compleixen les regles de commutació de l'àlgebra de Lie :

En què:

és el Símbol de Levi-Civita (pseudotensor totalment antisimètric).

També satisfan la següent regla de anticommutació:

Altres propietats importants són:

Cas d'espín 1/2[modifica]

Les matrius de Pauli són tres, igual que la dimensió de l'àlgebra del Lie del grup SU (2). La seua representació lineal més comú té la següent forma:

Cas d'espín 1[modifica]

Per abús de llenguatge se sol anomenar matrius de Pauli a altres representacions lineals diferents a les usades en el cas d'espín 1/2 anterior. Per exemple, per representar l'espín d'una partícula amb valor 1, es fa servir la representació lineal mitjançant matrius de 3x3, com es mostra en els casos següents:

Cas d'espín 3/2[modifica]

Anàlogament al cas anterior, per espín 3/2 és comú usar la següent representació:

Aplicacions[modifica]

Les matrius de Pauli tenen gran utilitat en mecànica quàntica. L'aplicació més coneguda és la representació de l'operador d'espín per a una partícula d'espín 1/2, com un electró, un neutró o un protó. Així l'observable que serveix per mesurar l'espín, o moment angular intrínsec, d'un electró a l'adreça i ve donat per l'operador autoadjunt:

En la representació convencional, els autoestables d'espín corresponen als vectors:

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]