Melòdica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Melòdica
Melòdica

La melòdica és un instrument de vent de llengüetes lliures, similar a l'acordió o l'harmònica. Aquest instrument presenta un teclat en la part superior que produeix so només en bufar a través d'un filtre situat en un extrem de l'instrument. En pressionar una tecla s'obre un forat, permetent que l'aire flueixi a través d'una canya. Usualment el seu teclat és de dues o tres octaves. Les melòdiques són portàtils. Han estat molt populars en l'educació de música, sobretot a Àsia.

Aquest instrument va ser inventat per Hohner en la dècada de 1950 o de 1960, empresa que va patentar i va popularitzar el seu nom.[1] Tanmateix, altres empreses van produir el mateix instrument sota altres noms comercials com: melodion (Suzuki), pianica (Yamaha), melodihorn (Samick), orgamonica, mouth organ, pianohorn, piany, melodyhorn (Samick), piano de bufar, diamonica, melodika (Apollo) o clavietta entre d'altres, però va ser la paraula melòdica la que va romandre com a nom genèric per a aquesta classe d'instrument.

Tipus de melòdiques[modifica | modifica el codi]

Les melòdiques poden classificar-se principalment per la gamma de l'instrument. Tenen variades formes i poden classificar-se en:

  • Melòdiques soprano: Sonen amb una tonada més elevada i fina que les tenors. Algunes estan dissenyats per ser tocades amb ambdues mans simultàniament; la mà esquerra toca les tecles negres, i la dreta les blanques. Unes altres es toquen com la melòdica tenor.
  • Melòdiques tenors: Són un tipus de melòdica amb una tonada més baixa. La mà esquerra sosté el rosteix del costat inferior, i la mà dreta toca el teclat. Les melòdiques tenors poden ser tocades amb dues mans inserint un tub flexible en el filtre i col·locant la melòdica sobre una superfície plana.
  • Melòdiques contrabaix: Són de tonada més baixa que les tenors, encara que són menys comuns que les altres.
  • Accordina: S'usa el mateix mecanisme, però amb botons semblats a un acordió en comptes de tecles.
  • MyLodica: Utilitza un mecanisme similar, encara que aquesta construïda de fusta.[2]

Els fabricants de melòdiques més coneguts són Sound Electra, Ángel, Hohner, Suzuki, Yamaha i Samick.

Referències[modifica | modifica el codi]

References[modifica | modifica el codi]

  1. Missin, Pat. «Melodica Family» (en anglès). PatMissin.com. [Consulta: 05/01/2014].
  2. «MyLodica» (en anglès). melodicas.com. [Consulta: 05/01/2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melòdica Modifica l'enllaç a Wikidata