Memòria estesa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb memòria expandida.
La memòria estesa està per dalt d'1 MB, per dalt de la memòria normal i el UMA.

En un IBM PC o compatible amb un microprocessador 80.286 o posterior, les memòria estesa fa a la memòria per dalt del primer megabyte d'espai de direcció.

La memòria estesa està només disponible en PC basades en el Intel 80286 o un processador més alt. Només aquests xips poden accedir més d'1 MB de RAM. En un microprocessador 286 o posterior, en PC equipats amb més que 640 KB de RAM, la memòria addicional per dalt d'aquests 640 KB és generalment remapeada per dalt de 1MB, fent que tota ella sigui disponible a programes corrent a mode protegit. Fins i tot sense aquest remapeo, les màquines amb més d'1 MB de RAM poden tenir accés a la memòria sobre l'1 MB.

En mode real, la memòria estesa està disponible només per mitjà de EMS, UMA, XMS, o HMA. Només les aplicacions executant-se en mode protegit poden usar directament la memòria estesa. En aquest cas, la memòria estesa és proporcionada per un sistema operatiu en mode protegit que la supervisa, com Microsoft Windows o Linux. El processador fa disponible aquesta memòria a través de la Global Descriptor Table (GDT) (Taula Descriptor Global) i d'una o més Local Descriptor Tables (LDTs) (Taules de Descriptor Local). La memòria és "protegida" en el sentit que els segments de memòria assignats a un descriptor local no poden ser accedits un altre programa perquè aquest utilitza un LDT dfiferente, i els segments de memòria assignats a un descriptor global poden tenir els seus drets d'accés restringits, causant un maquinari trap (parany de maquinari), típicament una violació General protection fault (falla de protecció general). Això evita que els programes corrent en mode protegit interfereixin amb la memòria d'altres.

Un sistema operatiu de mode protegit com Windows també pot executar programes en mode real, executant-los a la memòria expandida. El DOS Protected Mode Interface (Interface DOS de Mode Protegit) és el mètode prescrit de Microsoft perquè un programa de MS-DOS tingui accés a memòria estesa sota un ambient Multitasca.

Vegeu també[modifica]

Aquest article (o una versió anterior) està basat originalment en material de Free On-line Dictionary of Computing, utilitzat amb permís. Actualitzi'l a discreció.