Mensa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest és un article sobre l'organització d'intel·lectuals mundial Mensa. També hi ha un article sobre la constel·lació Mensa

Mensa és una associació de persones d'altes capacitats o alt quocient intel·lectual. L'únic requisit d'admissió és obtenir en un test d'intel·ligència una puntuació situada en el 2% superior de la població.

Nom de l'entitat[modifica]

El seu nom procedeix de mensa, (taula en llatí), en record a la "taula rodona" del Rei Artur, simbolitzant un club de socis amb iguals drets i obligacions.

Fundació[modifica]

Roland Berrill, advocat australià, i Lancelot Ware, científic i jurista anglès, van fundar Mensa a Anglaterra el 1946. La seva idea era crear una associació de superdotats amb un únic requisit d'admissió, el quocient intel·lectual, perquè fos aliena a qualsevol tipus de diferències polítiques, religioses, ideològiques o nacionals.

Objectius[modifica]

Mensa té tres objectius declarats: identificar i promoure la intel·ligència en benefici de la humanitat; promoure la investigació sobre la naturalesa, característiques i aplicacions de la intel·ligència i crear un ambient social que fomenti l'activitat intel·lectual dels seus socis.

Organització[modifica]

Mensa Internacional és una agrupació de "Menses" nacionals que té uns 100.000 socis. Els socis que resideixen en un país on hi ha una Mensa constituïda pertanyen a l'esmentat grup, mentre que en països amb pocs socis, formen part de Mensa Internacional. Els dos grups principals són American Mensa, amb 50.000 socis, i British Mensa (inclou Regne Unit i Irlanda), amb uns 25.000. Mensa Espanya funciona des de 1984 i té 1.200 socis. Existeixen grups nacionals reconeguts a l'Argentina i Colòmbia.

Perfil dels socis[modifica]

Mensa reuneix a tota mena de persones de qualsevol procedència i formació amb l'objectiu de crear un ambient socialment enriquidor. Mensa accepta com a prova d'ingrés un certificat emès per un psicòleg degudament autoritzat per exercir la seva professió i també administra tests de quocient intel·lectual.

Enllaços externs[modifica]