Mercat comú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Mercat Comú Europeu.
Mercat comú: Mercosur.

Un mercat comú és una unió duanera que a més, estableix polítiques comunes sobre la regulació dels productes i la lliure circulació de tots els factors de producció, incloent-hi la mà d'obra. Un mercat únic és una forma avançada del mercat comú en què es suprimeixen totes les barreres físiques (fronteres), tècniques (estàndards) i fiscals (impostos) entre els estats membres, les quals obstrueixen la llibertat de moviment de qualsevol factor de producció.

El mercat comú es considera com la primera etapa cap a la creació d'un mercat únic. En general, es construeix sobre una zona de lliure comerç amb relativament lliure circulació de capitals i de serveis, però amb una reducció limitada de la resta de barreres comercials.

Un mercat unificat és l'última etapa i la meta final d'un mercat únic. Es requereix la lliure circulació total de béns, serveis (inclosos els serveis financers), de capital i de persones (factors de producció) sense tenir en compte les fronteres nacionals.

L'objectiu del mercat únic és aconseguir la total llibertat de moviments de capitals, mà d'obra, béns i serveis entre els Estats membres, com si es tractés d'un mateix país,[1] retirant les barreres entre els Estats en la màxima mesura possible.

Alguns exemples de mercat comú en el món són Mercosur i la Unió Europea. La UE conté, addicionalment, un mercat únic.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]