Unió duanera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una unió duanera és una àrea de lliure comerç que a més, estableix una tarifa exterior comuna; és a dir, els estats membres estableixen una política comercial comuna vers els estats que no en són membres. Però, en alguns casos, els estats tenen el dret d'aplicar un sistema de quotes d'importació únic. Un dels propòsits principals per a la creació de les unions duaneres és incrementar l'eficiència econòmica i la unió entre els estats membres.

Si no existís una tarifa única, cada estat tindria una política exterior diferent, i per evitar que un producte d'un estat no-membre entrés a la comunitat comercial per mitjà de l'estat amb la tarifa més baixa, i després fos traslladat a un estat membre que tingués una tarifa superior vers el país d'origen, l'àrea de lliure comerç hauria d'establir regles d'origen específiques i revisions a les fronteres. Per contra, a les unions duaneres amb una tarifa comuna entre tots els estats membres, s'eliminen totes les revisions frontereres entre els estats membres, atès que un producte importat d'un estat no-membre és subjecte a la mateixa tarifa sense importar el port d'entrada.

Algunes unions duaneres del món són la Unió Europea i la Unió Duanera de Sud-àfrica. Al Mercosur, encara que nominalment n'és una, alguns estats membres, com ara l'Uruguai han signat tractats de lliure comerç amb estats no membres, i les revisions frontereres encara hi són necessàries.

Vegeu també[modifica]