Sistema d'Integració Centreamericana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSistema d'Integració Centroamericana
Sistema de Integración Centroamericana

LemaPaz, Democracia, Libertad y Desarrollo (castellà)
HimneLa Granadera
Dades
Nom curtSICA i SICA Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització intergovernamental Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialCastellà
Història
Creació12 desembre 1991

14 d'octubre de 1951 ODECA
13 de desembre de 1960 CACM
13 de desembre de 1991 SICA
Activitat
Membres8 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Membres
Observadors
Format per

Lloc webhttp://www.sica.int/
Facebook: sgsica Twitter (X): sg_sica Flickr: 131442183@N04 Modifica el valor a Wikidata

El Sistema d'Integració Centreamericana és un organisme internacional creat pels estats de Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras i Nicaragua[1] i té com a principals socis comercials Estats Units, Mèxic i la Unió Europea. La quarta part dels intercanvis, però, són entre els Estats membres. Al SICA es va adherir la República Dominicana com a país associat i, posteriorment, van ingressar a l'organisme Mèxic, Xile i Brasil com països observadors regionals, així com Taiwan, Espanya, Alemanya i Japó com països observadors internacionals.[2]

El projecte de Tractat Únic del Sistema d'Integració Centreamericana no ha sigut ni negociat ni ratificat pels Estats membres des de la seva presentació l'abril del 1999.[3]

Objectius principals[modifica]

El Sistema d'Integració Centreamericana (en castellà SICA) té per objectiu fonamental aconseguir la integració d'Amèrica Central per constituir-la en una regió de pau, llibertat, democràcia i desenvolupament. Té com a propòsits:

  • Consolidar la democràcia i enfortir les seves institucions sobre la base de l'existència de governs electes per sufragi universal, lliure i secret, i de l'estricte respecte als drets humans.
  • Concretar un nou model de seguretat regional basat en un balanç raonable de forces, l'enfortiment del poder civil i la superació de la pobresa extrema; la promoció del desenvolupament sostingut i la protecció de l'ambient; l'erradicació de la violència, la corrupció, el terrorisme, el narcotràfic i el tràfic d'armes.
  • Impulsar un règim ampli de llibertat que asseguri el desenvolupament ple i harmoniós de l'individu i de la societat en el seu conjunt.
  • Aconseguir un Sistema regional de benestar i justícia econòmica i social per als pobles d'Amèrica Central.
  • Aconseguir una unió econòmica i enfortir el sistema financer d'Amèrica Central.
  • Enfortir la regió com a bloc econòmic para, d'aquesta forma, ingressar triomfalment en l'economia internacional.
  • Reafirmar i consolidar l'autodeterminació d'Amèrica Central en les seves relacions exteriors, mitjançant una estratègia única que enforteixi i ampliï la participació de la regió, en el seu conjunt, en l'àmbit internacional.
  • Promoure, en forma harmònica i equilibrada, el desenvolupament sostingut econòmic, social, cultural i polític dels Estats membres i de la regió.
  • Establir accions concertades dirigides a la preservació de l'ambient mitjançant el respecte i l'harmonia amb la naturalesa, assegurant el desenvolupament equilibrat i l'explotació racional dels recursos naturals, amb la intenció de l'establiment d'un Nou Ordre Ecològic a la regió.
  • Conformar el Sistema de la Integració Centreamericana sustentat en un ordenament institucional i jurídic, i fonamentat així mateix en el respecte mutu entre els Estats membres.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]