Mestre d'aixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMestre d'aixa
Tipus d'ocupació
fuster Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
construcció naval Modifica el valor a Wikidata

Un mestre d'aixa és un artesà que projecta, construeix i repara embarcacions o carros de fusta.[1][2]

Barca de fusta tradicional en procés de construcció a Grècia. Es poden observar la quilla, les quadernes, la roda i el codast.

L'ofici de mestre d'aixa ha gaudit de gran prestigi i continuïtat al llarg de la història, a Catalunya i a bona part del món, per la seva combinació d'art i tècnica i per la importància que han tingut les embarcacions tant per a la pesca com per a la guerra i els carros al transport i el lleure.

Actualment l'ofici es troba en retrocés a causa de l'automoció i la desaparició de la pesca tradicional i les noves tècniques de construcció d'embarcacions amb fibres de vidre i plàstics. Tot i així, en els últims temps s'està donant un procés de revaloració de les embarcacions feineres tradicionals, com el llaüt, i de la mestria dels seus hàbils constructors i reparadors, com a part del nostre patrimoni històric i cultural.

En teoria a Catalunya existeixen uns estudis per esdevenir Tècnic en mestre d'aixa i donar continuïtat a aquest ofici.[3] A Mallorca s'ha donat força impuls a aquest tema, i existeix una Escola de mestres d'aixa.[4]

Referències[modifica]

  1. «El oficio de “«mestre d’'aixa”» una tradición mediterránea» (en castellà). Diario de Nautica. Arxivat de l'original el 2016-12-09 [Consulta: 9 desembre 2016].
  2. Prats Calvet, Antoñi. «Mestre d'aixa». Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera. [Consulta: 9 desembre 2016].
  3. Gencat. «www.gencat.cat». Arxivat de l'original el 2007-11-30. [Consulta: 24 novembre 2007].
  4. Conselleria de Treball i Formació, «Ordenació Laboral - Foto 4. Escola taller MESTRES D'AIXA. Consell de Mallorca. Especialitat: Mestre d'aixa». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 9 abril 2009].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]