Construcció naval

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Drassana moderna a Turku (Finlàndia)
Els homes de l'expedició de Francisco de Orellana construint un petit bergantí: el San Pedro

La construcció naval és l'activitat de fabricar embarcacions. Normalment es realitza en drassanes.[1] És una de les més velles indústries: quen encara no hi havia carreteres, els rius i el mar eren els principals eixos de transport.

Història [cal citació][modifica]

Les primeres evidències arqueològiques de l'ús de vaixells es remunten a 50.000 o 60.000 anys enrere a Nova Guinea. A l'antic Egipte hi ha evidències que ja es coneixien les tècniques per acoblar fustes planes per formar un buc, encadellant-les amb espigues de fusta i brea per calafatar. Els vaixells de la dinastia XXV tenien 25 metres de longitud, un sol pal i 25 tones d'arqueig.[1] Els primers vaixells probablement eren fets pel buidatge de troncs per formar una canoa, o l'acoblament de troncs, joncs, etc. per formar barques (com ara la Kon-Tiki de Thor Heyerdahl) o les estructures de fusta o canya recobertes de pells d'animals.

El desenvolupament de la navegació als temps grecoromans va portar a la construcció d'amplis trirrems i quinquerrems. A l'edat mitjana, la navegació va patir un retrocés que no es va recuperar fins al segle XV quan nous vaixells (urques) i la reactivació de les rutes comercials marítimes va impulsar de nou el viatge per mar. A l'època dels descobriments aquests nous models, creats per solcar el Bàltic i el Mediterrani, van ser substituïts per galions i caravel·les, ideades per a les travessies oceàniques, i l'activitat marítima i les drassanes passaren a la costa atlàntica (Londres).

La construcció de vaixells a base de planxes de fusta va ser un primer salt tecnològic. Hi ha dues variants: les fustes superposades a partir de la quilla, sense quadernes (a l'estil dels drakkars víkings) o les fustes unides i calafatades sobre quilles i quadernes. El calafatament consisteix a introduir entre cada dues taules, estopa i brea, de manera que s'eviti l'entrada d'aigua per les escletxes que queden entre dos taulons.

Fins al segle XVII no van començar les primeres construccions en metall. Durant la Revolució Industrial es van crear els primers dics secs artificials amb maons, mentre que els materials plàstics i els compostos de fibra de vidre o fibra de carboni amb resines epoxi van començar al segle XX.

També en el segle XX s'han desenvolupat tècniques d'epoxidació de fustes, el que les fa més duradores i resistents, i han obert la nova construcció de vaixells de fusta. La FAO ha publicat diversos textos referents a la construcció de pesquers artesanals en ferrociment.[cal citació] El buc està acabat en menys de 72 hores des de l'inici del procés, però és necessària la participació d'un total de 47 persones per a la construcció.

Cal assenyalar que no només en les drassanes es fabriquen embarcacions. En l'actualitat, el procés es pot realitzar mitjançant una mestrança i el seu acoblament es pot fer en aquesta, depenent de les capacitats d'espai o es pot construir per parts i s'acobla en el terreny.

Indústria naval[modifica]

A partir de la Segona Guerra Mundial la construcció naval per fabricar, mantenir i modernitzar vaixells de pesca, de creuers, transbordadors i els vaixells de mercaderies s'industrialitzà.[2]

En un principi, els vaixells eren construïts amb fusta. El primer vaixell amb buc de ferro, el Vulcan, va construir-se a Faskine (Airdrie) prop de Glasgow a Escòcia, l’any 1816.[3] Va ser l'inici d'un canvi complet del sector, i la fusta només va utilitzar-se per vaixells de tonatge petit o amb finalitats esportives. En acabar la Segona Guerra Mundial, va fer falta tornar a fer les flotes, que en la major part s’havien enfonsat per les tropes bel·ligerants. Aquest fet va estimular la reconstrucció i modernització de les drassanes.

Als Països Catalans solament hi ha instal·lades sis drassanes: una a Mallorca, una a Tarragona, una a València (l’única realment important), una a Alacant i dues a Barcelona.[4]

Empreses[modifica]

Societats classificadores de vaixells
  • American Bureau of Shipping
  • Bureau Veritas
  • Germanischer Lloyd
  • Lloyd’s Register of Shipping
Unes empreses destacades

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Construcció naval». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Indústria naval». www.ub.edu. [Consulta: 14 desembre 2016].
  3. «Monklands Memories- Story of Calderbank» (en anglès). www.monklands.co.uk, 2000-2016. [Consulta: 14 desembre del 2016].
  4. «Construcció naval». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.gec
  5. Garcia, 2007.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]