Galiassa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La galiassa és un tipus de nau de guerra que nasqué a la República de Venècia al segle XV i va durar fins al segle XVII,[1] i fou usada bàsicament al mar Mediterrani. Al llarg del segle XVI els venecians n'imposaren l'ús a altres països mariners.

La galiassa era un terç més gran que la galera, i era més llarga, alta i pesant. Estava proveïda de tres pals (algunes, de quatre), a part del bauprès, amb, si més no, dos d'aquests amb veles quadres, coberta superior, castell de proa, castell de popa i dos ponts. Podia portar entre 32 i 46 bancs de remadors i anar equipada amb 36 canons grossos, a més a més d'altres de mida més petita. Es desenvolupà sobre la base de les grans galeres mercants.

Qui posà més esforços en la construcció de galiasses fou la República de Venècia. Tot i això, en construí poques, però acabaren tenint un rol decisiu en la resolució de la Batalla de Lepant, ja que la potència de foc de les sis galiasses venecianes era molt superior a la de les galeres, resultant determinants per portar la flota cristiana a la victòria.

Les galiasses van acabar desapareixent al segle XVIII.

Referències[modifica]

  1. Informació dels panells del Museu Marítim de Barcelona