Clíper
Un clíper és una embarcació de vela.
Història[modifica]
El nom "clíper" prové del substantiu anglès «clip», paraula informal que significa «índex de velocitat», el que procedeix bé ràpid es diu en anglès que procedeix «at a good clip».[1] Els clípers van ser el cant de cigne de la navegació a vela davant l'assetjament dels vaixells de propulsió mecànica. Canviant per complet els conceptes de disseny naval, en la dècada dels anys 30 del segle xix va aparèixer a Escòcia un intent de produir un vaixell que fos ràpid tot i ser mogut pel vent. El secret estava en un radical redisseny del buc, que passaria d'una forma panxut per acollir la càrrega, a una forma prima fent vaixells més llargs i estrets en comptes de curts i amples. Sovint, la Scottish Maid, una goleta avarada a Aberdeen el 1839, és considerada com la mare dels Clipers, la màxima expressió dels quals foren els grans vaixells construïts en el tercer quart del segle xix per a l'anomenada «Cursa del te».
La seva capacitat de recórrer milers de milles sense haver de fer escales per a recarregar carbó, els va atorgar un cert avantatge competitiu davant del vaixell de vapor que els va fer idonis per a les curses d'especulació pel transport de carregaments de te des de les costes de l'oceà Índic fins als ports de Gran Bretanya en el menor temps possible. Això va permetre que sobrevisquessin pràcticament fins al segle xx.
L'obertura del canal de Suez a 1869, escurçant a menys de la meitat la travessia Londres-Xangai, va suposar la pèrdua de l'avantatge dels clípers respecte als vaixells de vapor, cosa que els abocaria a la seva fi.
Fins fa poc els clípers eren representats pel que potser va ser el seu últim supervivent, el Cutty Sark, construït a 1870, que es va mantenir en servei comercial fins al 1922 i va sobreviure com a museu flotant fins al 20 de maig de 2007, quan va ser severament danyat en un incendi aparentment provocat. Altres famosos vaixells d'aquest tipus van ser el Thermopylae i el The Tweed. Un clíper de tipus americà que encara es manté a la superfície com a museu és la Fragata Presidente Sarmiento, amarrada a Puerto Madero, a Buenos Aires.
Evolució del disseny[modifica]

Els primers vaixells anomenats clípers foren els clípers de Baltimore, també coneguts amb el nom més genèric de clípers de Chesapeake. Es tractava de vaixells lleugers dissenyats per a la velocitat. Amb bucs molt fins i aparellats de goleta o de goleta de velatxos, ja existien abans de la guerra d'independència nord-americana. La Guerra Anglo-Americana de 1812-1815, va permetre la construcció d'alguns clípers notables, noliejats amb patents de cors, que permeteren uns guanys considerables als seus propietaris.
Un vaixell corsari i clíper d'anomenada fou el "Prince de Neufchâtel" (328 tones, 34 m d'eslora, 13,5 nusos de velocitat).[2]
Inspirats en els clípers corsaris hi ha uns quants vaixells que es disputen l'honor de ser el primer clíper construït per a viatges de llarga durada :
- Falcon (175 tones, Cowes, 1815)
- Falcon (351 tones, Cowes, 1824)[3]
- Red Rover (328 tones, 1830, Calcuta)[4]
- Ann McKim (494 tones, Baltimore, 1833)[5][6][7]
- Scottish Maid (150 tones OM, 1839, Aberdeen)
- Rainbow (757 tones OM,, Nova York, 1845)
- Sea Witch (908 tones, Nova York 1846)[8]
Els clípers Rainbow i Sea Witch foren dissenyats per l'enginyer naval John Willis Griffiths, que preconitzava unes formes del buc completament diferents de les tradicionals. Amb la secció mestra desplaçada cap a popa i l'obra viva a proa de formes còncaves. Aquells dissenys revolucionaris demostraren ser eficaços i foren la inspiració de tots els clípers posteriors. Els seus clípers estaven basats en la teoria i els càlculs, i les seves obres demostren els seus coneixements en la matèria, sense oblidar els aspectes històrics i les normatives legals de molts països.[9]
Per a observar detalls i formes constructives és indispensable mirar i analitzar els plànols adequats.[10]
Referències[modifica]
- ↑ (anglès) ABC Whipple, The Clipper Ships. The Seafarers sèries. Time Life Books. (1980). ISBN 0-8094-2679-X
- ↑ «´Detalls de la forma del buc del "Prince de Neufchâtel"(anglès)». Arxivat de l'original el 2010-12-15. [Consulta: 27 octubre 2022].
- ↑ (anglès) Janin,Hunt;The India-China opium trade in the nineteenth century
- ↑ (anglès) Referències del clíper de l'opi Red Rover
- ↑ (anglès) The Stately Clipper and Her Glory
- ↑ (anglès) «The Ann McKim». Arxivat de l'original el 2010-08-24. [Consulta: 20 setembre 2010].
- ↑ (anglès) Imatge de l'Ann McKinn
- ↑ (anglès) Pàgina sobre el "Sea Witch"
- ↑ (anglès) Griffiths, John Willis; Treatise on marine and naval architecture; or, Theory and practice blended in ship building.
- ↑ Plànols del clíper Foochow. Arxivat 2010-10-17 a Wayback Machine.(anglès)
Vegeu també[modifica]


- Donald McKay.
- Corbeta Nautilus.
- Embarcació.
- Vaixell.
- Fragata (vaixell).
- Bergantí.
- Corbeta.
- Te
- Opi
- Guerres de l'Opi
- Corsari
- Guerra de 1812
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clíper |