Xabec

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
xabecs d'Antoni Barceló lluitant contra galiots corsaris algerians (1738)

El xabec és una embarcació de vela triangular, amb la qual també es podia navegar, encara que de forma auxiliar, amb rems.

Xabec algerià[modifica | modifica el codi]

xabec
Pla vèlic d'una polacra-xabec

Sorgeix al segle xv i va ser adoptat pels corsaris algerians i tunisians en les seves incursions contra les costes i la navegació cristiana a la Mediterrània. Inicialment el xabec barbaresc era propulsat per veles i rems, tot i que la vela és el sistema preferit de navegació, emprant els rems només per complexes maniobres.

A finals del segle xvii els corsaris magrebins modifiquen l'estructura del xabec suprimint els rems donant lloc a un vaixell de casc allargat, fàcil per elaborar difícils maniobres i de poc calat, amb tres pals que duien com aparell veles triangulars. El més característic era la inclinació cap endavant del pal de trinquet.

La seva velocitat, unida a l'artilleria que van començar a muntar al segle XVII, ho feien temible. L'artilleria solia ser d'uns 20 canons en una bateria descoberta sobre la coberta. Durant els segles XVI, XVII i XVIII, els corsaris algerians i tunisians realitzaven freqüents incursions contra les costes espanyoles de la Mediterrània, sembrant el terror entre les poblacions costaneres.

Xabec espanyol[modifica | modifica el codi]

Construït a Cartagena el (1750) un bon exemple de xabec espanyol seria el Gitano. Fou Antoni Barceló qui va ordenar la classificació dels xabecs. Aquests es distingien en:

  • Grans, de 680 tones, i armament de 38 canons.
  • Mitjans, de 420 tones, i un armament similar, per a operacions especials. D'aquest tipus es van construir quatre (San Fulgencio, Murciano, San Ramon i San Leandro)
  • Petits, d'unes 275 tones i 20 canons, destinades a guardacostes i vigilància costanera.

Xabec-polacra[modifica | modifica el codi]

A més del xabec clàssic, els espanyols i francesos modifiquen l'estructura d'aquest i creen, a mitjan segle xviii, l'anomenada polonèsra-xabec. La diferència fonamental amb el xabec era l'aparell. En lloc de les veles triangulars portaven veles quadrades en els pals major i trinquet. Estaven dotats d'una bateria d'artilleria que oscil·lava entre 16 i 24 canons.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xabec Modifica l'enllaç a Wikidata