Cúter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Cúter (eina)».
Cúter francès

Un cúter, també anomenat xalupa, és un veler amb un sol pal. Va començar a ser utilitzat en el segle xvii.

Va aparellat amb dues veles al triangle de proa: una trinqueta a proa del pal (envergada a l'estai de trinqueta) i, davant de tot, un floc o un gènova, envergat al corresponent estai, més avançat cap a proa. Una balandra aparellada d'aquesta manera rep el nom de cúter (cutter en anglès).

És un vaixell ràpid i fàcil de manobrar.[1]

Història[modifica]

Hi ha controvèrsia sobre l'origen del cúter. S'hi proposen Anglaterra, Holanda, Nova Anglaterra, el Carib, i segur que en qualsevol d'aquestes terres a cavall entre els segles xvii i xviii es van fer servir vaixells del tipus del cúter canònic.

Al principi del segle xviii van ser utilitzats com a vaixells per al contraban, com a vaixells de guerra, vaixells de viatges, vaixells postals, o com a guardacostes, així com per a facilitar la comunicació entre els navilis de les grans flotes. Totes les tasques per a les quals exigien velocitat i seguretat en la navegació, fins i tot amb mar grossa. Els cúters militars (i els corsaris) estaven armats amb canons lleugers, amb encavalcaments que giraven sobre un eix, i ràpidament van trobar el seu ús en les flotes de la Mediterrània, de la Bàltica i Escandinàvia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cúter
  1. Descrição dos tipos de embarcações Brasil Mergulho-português-data=5-6-2010