Surf d'estel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esportSurf d'estel
Kitesurfing Sotavento.jpg
Esportsurf Modifica el valor a Wikidata
Tipusesport aquàtic Modifica el valor a Wikidata

El surf d'estel (també conegut per l'anglès kitesurfing, kiteboarding o flysurfing)[1] és una modalitat de navegació que consisteix en l'ús d'un estel de tracció que està subjecte a l'esportista (kiter) per 4 o 5 (rara vegada dues) línies, dues fixes a la barra, i les dues o tres restants passen pel centre de la barra; aquestes se subjecten al cos mitjançant un arnès, permetent lliscar sobre l'aigua mitjançant una taula dissenyada a tal efecte.

L'equip bàsic de surf d'estel es compon de:

  1. Estel: donar inpuls
  2. Barra de direcció: per girar i fer equlibri
  3. Arnés: major part per subjectar-se
  4. Planxa[2]

Opcionalment pot incloure elements de seguretat i confort com:

  • Casc: protecció del cap
  • Armilla (de flotació o contra impactes)
  • Neoprè i escarpins: per millora la conduccio

Iniciació[modifica]

Un jove practicant el surf d'estel

Per a començar amb aquest esport els experts recomanen fer un curs d'iniciació on ensenyen un primer contacte amb el material, i ja que es tracta d'un esport de risc, és necessari almenys unes normes bàsiques de seguretat i procediments de rescat que permetran resoldre situacions de trencament de material, caiguda de l'estel, etc. Aquest esport en mans inexpertes pot ser perillós, però ben practicat és un esport molt emocionant que desborda adrenalina.

En un curs d'iniciació, normalment hi ha una part teòrica de seguretat, finestra de vol, etc. i una altra part pràctica, que comença a la sorra amb un estel d'iniciació, on es pren contacte amb la força de l'estel en les diferents posicions de la finestra de vol i el seu comportament en funció de la velocitat. Procediment per a pujar i baixar i solta de l'estel. Es passa posteriorment a l'aigua i es practica el "bodydrag", desplaçament en l'aigua sense la taula. Aquesta tècnica permet recuperar la taula a l'aigua, després es practica el "waterstart" o sortida amb la taula des de l'aigua.

Seguretat[modifica]

No es practica el surf d'estel amb vent de terra (el vent t'allunya de la platja). Existeixen llocs específics on amb vent de terra es pot navegar, com és el llevant en la platja de Valdevaqueros a Tarifa.

L'equip bàsic conté diferents elements de seguretat. El tàndem estel-barra és el que més elements conté. En cas que bufi un vent massa fort amb el qual l'estel es pugui descontrolar i ens pugui arrossegar, la unió a l'arnès anomenada chickenloop té una anella de seguretat que permet soltar l'estel del cos. És només llavors quan actua la cinquena línia, opcional, que evita que l'estel s'allunyi i s'extravïi.

Com hem dit al principi, a través de la barra passen unes línies, donant un marge perquè la barra pugui apropar-se més al cos o allunyar-se. Aquesta acció influeix lleugerament en l'estel fent-lo més o menys sensible al vent (captant més o menys vent), és de per si una mesura de seguretat, ja que es pot regular l'estel quan vénen ratxes fortes de vent. Els estels de dues línies no tenen aquest sistema, avui dia imprescindible (per això estan en desús). Finalment està la constitució de l'estel, que varia entre marques i models i el seu disseny pot aportar elements de seguretat.

En aquest esport, s'està innovant en seguretat, disseny i prestacions i donada la seva curta vida, cada any s'introdueixen nous elements.

Començaments[modifica]

El kitesurfer va unit a l'estel per unes línies fixades a un arnés

Encara que la pràctica d'aquest esport de manera estesa és molt recent, es té coneixement que des de molt antic a la Xina Indonèsia s'usaven estels per a arrossegar petites embarcacions. No és no obstant això fins al 1977 quan Gijsbertus Adrianus Panhuise patenta un sistema de navegació sobre una taula de surf traccionada per una espècie de paracaigudes, convertint-se així en el pare d'aquest esport. A Indonèsia és una cultura i un art, els dissenys són amplis i variats, en aquestes zones és on es troba la indústria del surf d'estel. També és un gran lloc per a entrenar i desenvolupar el material, això al costat de la mà d'obra barata i el desenvolupament industrial d'aquesta zona la situa com pionera quant al desenvolupament del surf d'estel. Marques de renom com North Kiteboarding la utilitzen com seu central.

Habitualment, el primer pas del kitesurfing és volar l'estel en una posició neutral, en la qual l'estel està directament sobre el cap, de manera que l'estel només estira el pes del cos del tripulant.

La catalana Gisela Pulido ha aconseguit ser, amb tan sols divuit anys, vuit vegades campiona del món de la modalitat d'estil lliure del Kiteboard Pro World Tour femení.

Tipus de d'estels[modifica]

Estels inflables: Són els més utilitzats i coneguts. Compten amb una estructura inflable que els confereix consistència i que permet que surin en caure a l'aigua. Trobem 3 tipus de d'estels inflables:

Estels tipus 'C': Tenen forma semicircular. Van ser dels primers estels inflables que es van popularitzar. Són estels potents amb una capacitat de reducció de potència (depower) limitada, el que provoca que un rang d'utilització reduït respecte a les tipus 'bow'. Són ràpids i lliuren la potència de forma més directa tot i que són més inestables amb vent a ratxes. Són aconsellables per a experts, riders amb estil de navegació radical i per a navegació amb onades.

Estels tipus 'bow' o plans: Són estels més accessibles i còmodes. Tenen una capacitat de reducció de potència (depower) total que els atorga una major versatilitat podent utilitzar amb rangs de vent més amplis i un nivell de seguretat excel·lent. Són més lents que els estels del tipus 'C'. Els estels tipus 'bow' són una mica més complicats de muntar. Són ideals per a iniciar-se al surf d'estel i per navegació amb vents a ratxes.

Estels tipus híbrids: Intenten unir la potència, velocitat i reactivitat dels estels de tipus 'C' amb la versatilitat i control dels estels tipus 'bow'. Són de muntatge senzill com els estels del tipus 'C'.

Cometa tipus "C"

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Surf d'estel
  1. «Surf d'estel». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Surf d'estel». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Vegeu també[modifica]