Goleta
![]() | |
Característiques tècniques | |
---|---|
Tipus | veler ![]() |




Una goleta és un vaixell de dos o més pals (n'hi ha hagut fins de set pals) amb veles de tall.[1] L'arbre mestre és el situat més a popa i, generalment, és més alt que el trinquet. L'aparell està format per veles àuriques (cangrea, escandalosa) o bermudianes i veles de ganivet (floc, estai), és a dir, veles disposades al pal seguint la línia de crugia, de proa a popa, en comptes de muntades en vergues transversals com les veles quadrades o caires.
La goleta apareix al segle xviii i té característiques funcionals semblants al bergantí, del qual es diferencia principalment pel seu aparell. És un vaixell capaç d'arribar a gran velocitat en cenyida i través, i es va emprar de forma semblant al bergantí, encara que per la seva menor mida es destinava més a activitats mercants de cabotatge. L'aparell de ganivet requereix menys personal per al seu maneig. Les goletes solien ser més petites que els bergantins, encara que també n'hi va haver de més tonatge, les quals es van emprar en navegació entre continents.
La goleta desapareix al segle xix. El seu aparell va tenir gran influència en les embarcacions esportives de vela actuals i en les construccions modernes de grans vaixells de vela, com vaixells escola o per a entreteniment, que gairebé sempre fan servir aparells de tipus goleta o les seves variants.
Embarcacions amb variants de l'aparell de la goleta, a més del bergantí-goleta (pal trinquet aparellat de creu, per exemple el Juan Sebastián Elcano (A-71)) són la goleta de velatxo, amb una o dues d'aquestes veles al trinquet (el pal més proper a proa); goleta de gàbia (trinquet amb cangrea, escandalosa i gàbia en major); goleta-pollacra, aparellat de goleta i amb el trinquet amb dues veles quadres i cangrea, sense cofa ni creuera. Pailebot (goleta petita; en rigor de només 2 pals), quetx (amb dos pals, com la goleta: el trinquet i el pal major).
La goleta més gran de la marina mercant del món va ser el Thomas W. Lawson (1902-1907), un veler amb buc d'acer nord-americà amb set pals i una càrrega màxima d'11.000 tones.
Goletes famoses[modifica]
- America, responsable de la Copa de l'Amèrica
- La Amistad, protagonista d'una revolta d'esclaus. Vegeu Amistad.[2]
- Atlantic, goleta de tres pals que va conservar el rècord de la travessa de l'oceà Atlàntic durant molts anys.
- Pride of Baltimore. Un clíper corsari aparellat com a goleta de velatxos. Originalment anomenat "Chasseur". Una rèplica seva va naufragar per culpa d'una tempesta blanca.[3]
- Bluenose. Goleta canadenca de pesca dels Grand Banks i, també, campiona de regates.[4]
- Thomas W. Lawson, l'única goleta de set pals mai construïda.[5]

Referències[modifica]
- ↑ DCVB: Goleta.
- ↑ A History of the Amistad Captives: Being a Circumstantial Account of the Capture of the Spanish Schooner Amistad, by the Africans on Board; Their Voyage, and Capture Near Long Island, New York; with Biographical Sketches of Each of the Surviving Africans; Also, an Account of the Trials Had on Their Case, Before the District and Circuit Courts of the United States, for the District of Connecticut. E.L. & J.W. Barber, 1840.
- ↑ Edgar Stanton Maclay. A History of American Privateers. Digital Antiquaria, abril 2004, p. 248–. ISBN 978-1-58057-331-3.
- ↑ Devyn Kaizer. Bluenose: On board a legend. Formac Publishing Company, 9 juliol 2018, p. 63–. ISBN 978-1-4595-0531-5.
- ↑ Sealift. U.S. Navy's Military Sea Transportation Service, 1974, p. 5–.
Vegeu també[modifica]
- Goleta d'estais
- Pailebot
- Balandra
- Quetx
- Sloop
- Veler
- Cúter
- Iot
- Joan Miquel Oliver en el disc Elktra té una cançó anomenada Goletes, dedicada a aquest tipus d'embarcació.
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Goleta |
- North American Landsailing Association
- La goleta de 5 mástiles “Condor”, ex “City of Alberni”, ex “Vigilant”
Vídeos[modifica]