Vés al contingut

Liburna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Birrems romans, probablement liburnes, de l'estol del Danubi en les guerres de Trajà contra els dacis.

La Liburna' o Liburnica és una embarcació que té el seu origen a la Libúrnia, província de Dalmàcia i que s'emprava en la pirateria.[1][2][3]

Amb l'auxili d'aquestes naus va vèncer August a Marc Antoni en la cèlebre batalla d'Àccium i des de llavors les armades romanes les van preferir. Les construïen amb les fustes de xiprer, de làrix i d'avet, amb clavaó de coure amb preferència a la de ferro.

Hi havia liburnes amb un ordre de remers (monorremes), com diu Augustine Jal en la seva obra Arquéologie Navale , París, 1840. Afegeix que devien ser lleugeres, fàcils de governar i poc elevades. Altres més capaços, de dos, tres, quatre, cinc i fins i tot asseguraven que en la batalla d'Àccium n'hi va haver de sis ordres i de més, com admet Vegeci en Epitoma rei militaris .[4] [5] [6] Segons Eutropi portaven esperó.

Cadascuna tenia un contramestre (còmit segons la denominació medieval) que ensenyava i exercitava diàriament en les seves respectives maniobres als remers, pilots i soldats. Les majors portaven d'avançada una falua de quaranta rems per fer la descoberta, sorprendre les naus enemigues, interceptar els seus combois i avisar de la seva derrota i de les seves intencions. Perquè no fossin albirades pels enemics les pintaven, així com les veles i eixàrcies d'un color "verd marí" perquè passessin inadvertides al mar i del mateix color vestien als mariners i soldats que anaven embarcats en aquestes naus.

Velocitat de les liburnes[modifica]

Segons estudis realitzats, alguns experts estimen que algunes liburnes podien assolir els 14 nusos navegant a vela i uns 8 nusos amb els rems.[7][8] Altres articles estimen que la velocitat de les liburnes devia ser inferior a la dels trirrems.

Les liburnes descrites per Vegeci[modifica]

En una traducció al castellà de Flavius Renatus Vegetius es pot llegir una descripció de les liburnes pirates amb molts detalls interessants.[9] Poden destacar-se, entre altres, les següents:

 • la costum d'anar completament camuflades (naus, veles i tripulants) amb una pintura de color “verd terrós”
 • l'ús de barques auxiliars de molts rems (“falúas” en la traducció castellana ; que en català clàssic seria una barca de panescalm) per a anar d'exploració avançada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Jal,Augustin; Glossaire nautique(francès)
 2. Compendium Latino-Hispanum utriusque lingua veluti lumen, quo Calepini… (castellà) (llatí)
 3. Cinquini; L'Esercito Romano AI Tempi Di Giulio Cesare(italià)
 4. De Re Militari, Livre IV, 33, Vegeci
 5. IV, 34-36
 6. IV, 27
 7. C.G. Starr Jr., The Roman Imperial Navy 31 B.C. – A.D. 324, West-port, Connecticut 1975, page 54
 8. M. Zaninović, Liburnia Militaris, Opusc. Archeol. 13, 43-67 (1988), UDK 904.930.2(497.13)>>65<<, pages 46, 47
 9. Vegecio. Instituciones militares. impreso en casa de Juaquin Ibarra, 1764, p. 262–. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liburna