Liburna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Birrems romans, probablement liburnes, de l'estol del Danubi en les guerres de Trajà contra els dacis.

La Liburna o Liburnica és una embarcació que va tenir el seu origen a la Libúrnia, província de Dalmàcia i que s'emprava en la pirateria.[1] [2] [3]


Amb l'auxili d'aquestes naus va vèncer August a Marc Antoni en la cèlebre batalla d'Actium i des de llavors se'ls va donar la preferència a les armades romanes. Les construïen amb les fustes de xiprer, de làrix i d'avet, amb clavaó de coure amb preferència a la de ferro.

Hi havia liburnes amb un ordre de remers (monorremes), com diu Augustine Jal en la seva obra Arquéologie Navale , París, 1840. Afegeix que devien ser lleugeres, fàcils de governar i poc elevades. Altres més capaços, de dos, tres, quatre, cinc i fins i tot asseguraven que en la batalla d'Actium n'hi va haver de sis ordres i de més, com admet Vegeci en Epitoma rei militaris .[4] [5] [6] Segons Eutropi portaven esperó.

Cadascuna tenia un contramestre (còmit segons la denominació medieval) que ensenyava i exercitava diàriament en les seves respectives maniobres als remers, pilots i soldats. Les majors portaven d'avançada una falua de quaranta rems per fer la descoberta, sorprendre les naus enemigues, interceptar els seus combois i avisar de la seva derrota i de les seves intencions. Perquè no fossin albirades pels enemics les pintaven, així com les veles i eixàrcies d'un color "verd marí" perquè passessin inadvertides al mar i del mateix color vestien als mariner s i soldats que anaven embarcats en aquestes naus.

Velocitat de les liburnes[modifica | modifica el codi]

Segons estudis realitzats, alguns experts estimen que algunes liburnes podien assolir els 14 nusos navegant a vela i uns 8 nusos amb els rems..[7][8] Altres articles estimen que la velocitat de les liburnes devia ser inferior a la dels trirrems.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liburna Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Jal,Augustin; Glossaire nautique(francès)
  2. Compendium Latino-Hispanum utriusque lingua veluti lumen, quo Calepini ... (castellà) (llatí)
  3. Cinquini; L'Esercito Romano AI Tempi Di Giulio Cesare(italià)
  4. De Re Militari, Livre IV, 33, Vegeci
  5. IV, 34-36
  6. IV, 27
  7. C.G. Starr Jr., The Roman Imperial Navy 31 B.C. – A.D. 324, West-port, Connecticut 1975, page 54
  8. M. Zaninović, Liburnia Militaris, Opusc. Archeol. 13, 43-67 (1988), UDK 904.930.2(497.13)>>65<<, pages 46, 47
  • Diccionari marítim espanyol , José de Lorenzo, Gonzalo de Muga, Martín Ferreiro, 1865

El contingut d'aquest article incorpora material del tom 30 de l'Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo-Americana (Espasa), amb copyright © anterior a 1929, per la qual cosa actualment es troba en domini públic.