Obra viva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Obra viva i obra morta d'un vaixell mercant.

Obra viva s'anomena a la superfície submergida d'un vaixell. És la part del buc que de forma permanent, i amb la màxima càrrega admissible, està submergida. Normalment, es distingeix amb un color vermell o ocre.

Es pot associar al terme carena excepte en el cas d'un buc de perfil rectangular en el que al no haver-hi canvi de vessant no es pot parlar de carena.

A part hi ha una altra diferència de matís: l'obra viva és canviant, ja que, depenent de la càrrega del vaixell, el volum submergit per tant l'obra viva varia. En canvi la carena té un sentit més estàtic: al "donar carena"[1] es fa a tota aquella part susceptible de ser submergida amb qualsevol càrrega del vaixell.

Càlcul de l'obra viva[modifica]

La fórmula va ser obtinguda pel Doctor C.B. Barrass, del Dept of Maritime Studies, del Liverpool Polytechnic , com a resultat de l'anàlisi de 300 casos en laboratori amb models a escala i altres de la pràctica real.

Navegació en aigües poc profundes obertes.


Navegació en aigües poc profundes i restringides (canals).

on:

  • és el valor en metres de l'efecte esquat.
  • és la velocitat de vaixell en nusos.
  • és el coeficient de block o bloc.

Pel que es desprèn que l'efecte de "augment de l'obra viva" és directament proporcional al quadrat de la velocitat i al coeficent de block.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. DCVB:2. donar carena.-Adob o reparació del buc d'una embarcació, especialment l'acte de repassar i calafatar totes les juntes del vaixell, tant de proa com de popa, de les bandes i de coberta; cast. carena. Fer aquesta operació es diu fer una carena o donar carena (or., bal.)