Castell (nàutica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Castell de popa d'un navili de tres cobertes.

El castell és una superestructura d'alguns vaixells que consisteix en una coberta situada per damunt de la coberta superior i compresa entre la proa i el trinquet, aproximadament, o entre el pal de messana i la popa. De manera general, el terme «castell» fa referència a aquesta superestructura de proa, però de vegades cal diferenciar entre el castell de proa i el castell de popa, superestructura semblant situada aproximadament entre la popa i el pal de messana.

El castell de proa apareix en els velers de l'antiguitat. Durant l'edat mitjana, els velers més grossos (Caravel·la i Carraca) normalment tenien un castell prominent a proa per facilitar els abordatges.

Quan al segle xvi apareixen els galions, el disseny del castell de proa es redueix i retrocedeix una mica. D'aquesta manera la proa és més lleugera i facilita la maniobrabilitat de la nau.

A mesura que l'artilleria és cada cop més poderosa el castell es va reduint. Per això als velers del segle xvii i xviii el castell és gairebé inexistent.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell