Botaló
S'anomena botaló l'allargament del bauprès o d'una verga que corre paral·lelament a la perxa principal.[1] Serveix per fermar-hi més flocs o, en les vergues, veles d'ala o rastreres. En les embarcacions menors, com ara les barques, es denomina botaló al bauprès (en una peça única). [2] En els baupresos de fusta formats de tres peces, el bauprès pròpiament dit, la porció de pal que neix a la coberta, es veu allargada per un primer botaló, el botaló de floc, i aquest per un de segon el botaló de petifloc. Les unions entre ells, es fan amb un tamboret.
Etimologia
[modifica]Mot híbrid format de botar ‘posar fora’ i loo (o lof) ‘vent’ JAL48
Tipus de botaló
[modifica]Es distingeixen diferents tipus de botaló:
- botaló d'ala . El que surt fora de les vergues per amura les veles anomenades ales .
- botaló de floc . Pal rodó que col·locat sobre el bauprès surt cap a fora per la boca de la tina del tamboret i serveix per allargar el floc.
- botaló de petifloc . Espiga del botaló de floc o un altre pal més petit, amb un cèrcol que serveix per alliberar el petifloc.
- botaló de rastrera . El que surt del costat del vaixell i serveix per a alliberar les veles que es diuen rastreres .
Referències
[modifica]- ↑ «botaló | enciclopèdia.cat». [Consulta: 2 juliol 2018].
- ↑ DCVB: ‘Perxa que va subjecta damunt el bauprès o a una verga i paral·lelament a aquests, i serveix per caçar certes veles. [...]. En les barques petites se sol anomenar botaló el bauprès, d'una sola peça’.
Aquest article conté material del diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Salvat dels anys 1906-1914 que es troba en el domini públic.