Botaló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
14. Bauprès 15. Botaló de floc 16. Botaló de petifloc
Botaló de la fragata Dar Pomorza

S'anomena botaló l'allargament del bauprès o d'una verga que corre paral·lelament a la perxa principal.[1] Serveix per fermar-hi més flocs o, en les vergues, veles d'ala o rastreres. En les embarcacions menors, com ara les barques, es denomina botaló al bauprès (en una peça única). [2] En els baupresos de fusta formats de tres peces, el bauprès pròpiament dit, la porció de pal que neix a la coberta, es veu allargada per un primer botaló, el botaló de floc, i aquest per un de segon el botaló de petifloc. Les unions entre ells, es fan amb un tamboret.

Etimologia[modifica]

Mot híbrid format de botar ‘posar fora’ i loo (o lof) ‘vent’ JAL48

Tipus de botaló[modifica]

Es distingeixen diferents tipus de botaló:

  • botaló d'ala . El que surt fora de les vergues per amura les veles anomenades ales .
  • botaló de floc . Pal rodó que col·locat sobre el bauprès surt cap a fora per la boca de la tina del tamboret i serveix per allargar el floc.
  • botaló de petifloc . Espiga del botaló de floc o un altre pal més petit, amb un cèrcol que serveix per alliberar el petifloc.
  • botaló de rastrera . El que surt del costat del vaixell i serveix per a alliberar les veles que es diuen rastreres .

Referències[modifica]

  1. «botaló | enciclopèdia.cat». [Consulta: 2 juliol 2018].
  2. DCVB: ‘Perxa que va subjecta damunt el bauprès o a una verga i paral·lelament a aquests, i serveix per caçar certes veles. [...]. En les barques petites se sol anomenar botaló el bauprès, d'una sola peça’.

Aquest article conté material del diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Salvat dels anys 1906-1914 que es troba en el domini públic.

Vegeu també[modifica]