Bitàcola

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats sobre diaris a la web vegeu «bitàcola (web)».
Bitàcola.

La bitàcola és un armari de forma generalment cilíndrica o prismàtica a la coberta d'un vaixell al costat de la roda del timó on va l'agulla nàutica, muntada mitjançant una junta de cardan per tal que sempre es mantingui horitzontal tot i el balanceig i capcineig del vaixell.[1] En el seu interior es col·loquen imants i l'exterior dues esferes de ferro dolç, per anul·lar l'acció pertorbadora produïda pels ferros de bord i fer uniforme el camp magnètic que envolta a l'agulla, a fi d'aconseguir que en tot moment assenyali el nord magnètic.

Quadern de bitàcola[modifica | modifica el codi]

Article principal: Quadern de bitàcola

Antigament, quan els vaixells no tenien pont de comandament cobert, solia guardar a l'interior de la bitàcola l'anomenat quadern de bitàcola, per a preservar-lo de les inclemències del temps. Encara que el nom s'ha popularitzat en els últims anys arran de la seva utilització en diferents àmbits, el quadern de bitàcola ha estat utilitzat des de sempre.

Ara bé, el terme quadern de bitàcola s'usa també per a designar un registre escrit de les accions que es van dur a terme en cert treball o tasca. Aquest quadern de bitàcola inclou tots els esdeveniments que van tenir lloc durant la realització d'aquesta tasca, les fallades que es van produir, els canvis que es van introduir i els costos que van ocasionar.

El quadern de bitàcola és un quadern en el qual estudiants, dissenyadors i treballadors d'empreses en general, entre altres, desenvolupen el seu treball, anoten qualsevol informació que considerin que pot resultar útil per al seu treball. Això no s'aplica només a assumptes laborals.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Falta indicar la publicació. ISSN: 01617370.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bitàcola Modifica l'enllaç a Wikidata