Franja variable

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Franja variable en color verd.

La franja variable és la part de la carena d'un vaixell, que a causa dels diferents estats de càrrega pot estar submergida o no. La franja variable queda compresa entre la màxima flotació (calat màxim) i el calat mínim. A causa dels múltiples canvis en la condició de càrrega és la part més agredida pels agents corrosius que afecten al buc d'un vaixell i per tant reben un tracte de manteniment i pintura diferenciats.

La franja variable és doncs la part canviant de la carena, ja que, depenent de la càrrega del vaixell, el volum submergit i per tant l'obra viva varia. En canvi la carena té un sentit més estàtic: al "donar carena"[1] es fa a tota aquella part susceptible de ser submergida amb qualsevol càrrega del vaixell.

Influències de la franja variable[modifica]

La franja variable influeix en les tres raons fonamentals per tenir un volum mínim del buc del vaixell fora de l'aigua:

  • Com a reserva de flotabilitat, perquè quan el vaixell navegui entre ones l'aigua embarcada sigui la mínima.
  • En cas d'inundació del vaixell, també la reserva de flotabilitat evitarà el seu enfonsament, o si més no, el retardarà el màxim possible.
  • La magnitud de la franja variable influeix en l'estabilitat transversal, ja que en augmentar el francbord, l'angle per al qual s'anul·la l'estabilitat, també augmenta.

Referències[modifica]

  1. DCVB:2. donar carena.-Adob o reparació del buc d'una embarcació, especialment l'acte de repassar i calafatar totes les juntes del vaixell, tant de proa com de popa, de les bandes i de coberta; cast. carena. Fer aquesta operació es diu fer una carena o donar carena (or., bal.)

Vegeu també[modifica]