Microcefàlia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La microcefàlia és un trastorn neurològic en el qual la circumferència del cap és més petita que la mitjana per a l'edat i el sexe del nen. La microcefàlia pot ser congènita o pot ocórrer en els primers anys de vida. El trastorn pot provenir d'una àmplia varietat de condicions que provoquen un creixement anormal del cervell o de síndromes relacionats amb anormalitats cromosòmiques.

Els nens amb microcefàlia neixen amb un cap de mida normal o reduïda [ cita requerida ]. Posteriorment, el cap deixa de créixer mentre que la cara continua desenvolupant normalment, el que produeix un nen amb el cap petit, la cara gran, un front en retrocés i un cuir cabellut tou i sovint arrugat. A mesura que el nen es fa gran, la petitesa del crani arriba a ser més òbvia, encara que tot el cos generalment presenta també pes insuficient i nanisme [ cita requerida ]. El desenvolupament de les funcions motrius i de la parla es pot veure afectat. La hiperactivitat i el retard mental són comuns, encara que el grau de cadascun varia. També poden ocórrer convulsions. La capacitat motora varia, podent evidenciar des malaptesa en alguns casos fins quadriplegia espàstica (paràlisi) en altres.

Generalment no hi ha un tractament específic per a la microcefàlia. El tractament és simptomàtic i assistencial. En general, l'esperança de vida per als individus amb microcefàlia es redueix [ cita requerida ] i el pronòstic per a la funció normal del cervell és pobre. El pronòstic varia depenent de la presència de certes anormalitats relacionades.