Midway (pel·lícula de 2019)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaMidway
Fitxa
DireccióRoland Emmerich Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRoland Emmerich, Mark Gordon, Harald Kloser i Dong Yu Modifica el valor a Wikidata
GuióWes Tooke Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHarald Kloser i Thomas Wanker Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRobby Baumgartner Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePeter R. Adam i Christoph Strothjohann Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPolybona Films, Centropolis Entertainment i Entertainment One Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorLionsgate Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena7 novembre 2019 Modifica el valor a Wikidata
Durada138 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
japonès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema històric, cinema d'acció, drama i cinema bèl·lic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temabatalla de Midway, atac a Pearl Harbor, atac de Doolittle, Marshalls–Gilberts raids i batalla del mar del Corall Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióOceania insular Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatAtol Midway Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmidway.movie Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt6924650 Filmaffinity: 765932 Allocine: 247271 Rottentomatoes: m/midway_2019 Letterboxd: midway-2019 Mojo: midway Allmovie: v719757 Metacritic: movie/midway TMDB.org: 522162
Facebook: MidwayMovie Twitter (X): MidwayMovie Modifica el valor a Wikidata

Midway és una pel·lícula bèl·lica del 2019 sobre la batalla de Midway, un punt d’inflexió al teatre del Pacífic de la Segona Guerra Mundial. La pel·lícula va ser dirigida per Roland Emmerich, que també va produir la pel·lícula amb Harald Kloser, i va ser escrita per Wes Tooke. La pel·lícula és protagonitzada per Ed Skrein, Patrick Wilson, Luke Evans, Aaron Eckhart, Nick Jonas, Mandy Moore, Dennis Quaid, Tadanobu Asano, Darren Criss and Woody Harrelson.

La pel·lícula va ser un projecte apassionant d'Emmerich i va tenir problemes per obtenir suport financer per a la pel·lícula abans de reunir els fons suficients i anunciar oficialment el projecte el 2017. Gran part del repartiment es va unir l'estiu del 2018 i el rodatge va començar a Hawaii aquell setembre. Alguns rodatges també van tenir lloc a Mont-real. Amb un pressupost de producció de 100 milions de dòlars, és una de les pel·lícules independents més cares de tots els temps.

Midway va ser llançada als cinemes per Lionsgate als Estats Units el 8 de novembre de 2019. Va rebre crítiques mixtes de la crítica, tot i que va ser elogiat per la seva precisió històrica i va recaptar 126 milions de dòlars a tot el món.

Argument[modifica]

El desembre de 1937, a Tòquio, el tinent comandant Edwin T. Layton, oficial d'intel·ligència de l'agent naval nord-americà, discuteix les posicions dels Estats Units i del Japó a l'Oceà Pacífic durant una funció estatal. L'almirall Isoroku Yamamoto adverteix a Layton que, si els Estats Units amenacen el subministrament de petroli japonès, els japonesos prendran mesures immediates.

El 7 de desembre de 1941, els japonesos utilitzen la seva flota de portaavions per atacar a Pearl Harbor. L'atac porta els EUA a entrar a la Segona Guerra Mundial. El tinent aviador naval Dick Best i el Grup Aeri (CAG) del portaavions USS Enterprise no aconsegueixen trobar la flota japonesa. Els mesos posteriors a l'atac de Pearl Harbor, els nord-americans llancen incursions contra les Illes Marshall i el continent japonès i comprometen una flota japonesa a la batalla del mar del Corall. Yamamoto proposa el seu pla més audaç fins ara: la invasió de l'illa Midway mitjançant els quatre portaavions disponibles del Kido Butai.

Joseph Rochefort i el seu equip de criptologia comencen a interceptar missatges sobre una ubicació que els japonesos identifiquen com a "AF". Layton parla amb l'almirall Chester Nimitz, que li informa que Washington creu que "AF" és un objectiu al Pacífic Sud. Layton no està d'acord, creient que l'objectiu previst seria l'atol de Midway. Després de reunir-se amb Rochefort, Nimitz indica a l'equip que trobi la manera de demostrar definitivament que "AF" és a mig camí. Després que Layton instruís a Midway per telegrafiar clarament (sense xifrar) que pateixen una escassetat d'aigua, els criptòlegs que treballen per a Rochefort intercepten comunicacions japoneses sobre escassetat d'aigua a "AF", confirmant que "AF" és efectivament a mig camí.

En preparació per a una emboscada de la flota japonesa, Nimitz ordena als portaavions USS Hornet i Enterprise que es retirin del mar de Coral i exigeix que el danyat USS Yorktown es prepari per a les operacions de combat. El 4 de juny, els japonesos llancen un atac aeri contra Midway i causen greus danys. Els primers intents d'avions terrestres nord-americans per atacar les flotes japoneses fracassen malgrat que un bombarder que es va estavellar faltava per poc a l'Akagi. Els esquadrons de torpedes dels portaavions nord-americans aviat arriben i ataquen, però són sacrificats i els seus torpedes resulten ineficaços. No obstant això, els atacs mantenen desequilibrats els portaavions japonesos i no poden preparar i llançar el seu propi contraatac.

El submarí nord-americà USS Nautilus llança un torpede contra un portaavions japones, però falla i és expulsat pel destructor japonès Arashi. En veure l'Arashi, el comandant del Grup Aeri (CAG) de l'Enterprise, C. Wade McClusky, dedueix correctament que el destructor japonès torna a la principal flota japonesa i condueix els seus avions a seguir el seu curs. En arribar a trobar la patrulla aèria de combat japonesa fora de posició a causa dels atacs de torpedes, els bombarders aconsegueixen diversos cops sobre l'Akagi, el Kaga i Sōryū, provocant incendis i explosions addicionals a causa d'una ordenança no garantida, que condueix a la seva destrucció final.

A bord de Hiryu, l'almirall Tamon Yamaguchi llança una onada d'atac que aconsegueix destruir el Yorktown, cosa que fa que l'Enterprise i el Hornet llancin els seus avions restants. Best dirigeix l'esquadró, que bombardeja amb èxit el Hiryu, incendiant-lo. L'almirall Yamaguchi i el capità s'enfonsen amb el vaixell. Aleshores, el Hiryu és torpedintat . Yamamoto rep notícies que la seva força de portaavions ha estat destruïda. Després d'assabentar-se que la flota nord-americana s'ha retirat, privant-li així l'oportunitat d'utilitzar la seva principal força de cuirassats per guanyar una batalla nocturna contra la flota americana, ordena una retirada general.

A Pearl Harbor, Rochefort intercepta l'ordre japonesa de retirar-se i la transmet a Layton, que després informa Nimitz i el seu exaltat personal. Un post-guió revela el destí de cadascun dels participants clau de la batalla.

Repartiment[modifica]

Estatunidencs[modifica]

Actor Paper Notes
Ed Skrein Tinent Dick Best Oficial executiu, Esquadró de bombardeig 6, USS Enterprise
Patrick Wilson Tinent Comandant Edwin Layton Oficial d'intel·ligència, US Pacific Fleet
Luke Evans Tinent Comandant Wade McClusky Comandant del grup aeri, USS Enterprise
Aaron Eckhart Tinent coronel Jimmy Doolittle Comandant de vol de la USAAF, embarcat a bord del USS Hornet
Nick Jonas Mecànic d'aviació Bruno Gaido Tripulació, USS Enterprise
Luke Kleintank Tinent Clarence Dickinson Pilot, Esquadró de vigilància 6, USS Enterprise
Darren Criss Tinent Comandant Eugene Lindsey Comandant, Esquadró de torpedes 6, USS Enterprise
Keean Johnson Radiooperador en cap d'aviació James Murray Radio operador, Esquadró de bombardeig 6, USS Enterprise
Alexander Ludwig Tinent Roy Pearce Oficial de vigia del USS Arizona
Brennan Brown Comandant Joseph Rochefort Cap criptoanalista, Unitat de radio de la Flota del Pacífic
Geoffrey Blake Comandant John Ford Director de cinema destinat a Midway en servei especial
Jake Manley Alferes Willie West Pilot, Esquadró de bombardeig 6, USS Enterprise
Mark Rolston Almirall Ernest King Cap d'operacions navals
Jake Weber Contraalmirall Raymond Spruance Comandant, Task Force 16
Eric Davis Capità Miles Browning Cap d'estat major de Halsey, USS Enterprise
David Hewlett Almirall Husband Kimmel Comandant-in-chief, US Pacific Fleet
Dennis Quaid Vicealmirall William "Bull" Halsey Comandant, Carrier Division Two
Woody Harrelson Almirall Chester W. Nimitz Comandant-en-cap, US Pacific Fleet
Brandon Sklenar Alferes George "Tex" Gay Pilot, Esquadró de torpedes 8, USS Hornet
James Carpinello Tinent Comandant William Brockman Capità, USS Nautilus

Japonesos[modifica]

Actor Paper Notes
Etsushi Toyokawa Almirall Isoroku Yamamoto Comandant en cap, Flota combinadat
Tadanobu Asano Contraalmirall Tamon Yamaguchi Comandant, Secgona Divisió de Portaavions
Jun Kunimura Vice Almirall Chūichi Nagumo Comandant, 1a Flota Aèria (Kido Butai)
Peter Shinkoda Comandant Genda Minoru Oficial d'operacions aèries, 1a Flota Aèria
Hiromoto Ida Primer Ministre Tojo
Hiroaki Shintani Emperador Hirohito

Civils[modifica]

Actor Paper Notes
Rachael Perrell Fosket Dagne Layton Muller d'Edwin Layton
Kenny Leu Zhu Xuesan Mestre d'escola xinesa, que visità els Estats Units el 1992
Mandy Moore Anne Best Muller de Dick Best
Dean Schaller Jack MacKenzie Jr. Camerà de Ford

Producció[modifica]

El 23 de maig de 2017 es va informar que Roland Emmerich dirigiria la pel·lícula de la Segona Guerra Mundial Midway.[1] A causa del seu elevat pressupost potencial (amb estimacions que situen el seu cost necessari en 125 milions de dòlars), Emmerich va tenir problemes per aconseguir que la pel·lícula rebés llum verda. Quan cap estudi important financera el projecte, va reduir les seqüències de batalla potencials i es va adreçar als individus per obtenir els fons, resultant en 76 milions de dòlars; llavors va obtenir 24 milions de dòlars addicionals en renda variable, principalment d'inversors xinesos, cosa que va resultar en un pressupost de 100 milions de dòlars de la pel·lícula. És una de les pel·lícules independents més costoses mai realitzades.[2] Emmerich anteriorment havia intentat muntar la pel·lícula a Sony Pictures als anys noranta, amb William Goldman interessat en el projecte. No obstant això, igual que amb la versió final, els executius es van enfrontar al pressupost proposat de 100 milions de dòlars (152 milions de dòlars per a la inflació del 2019), i Emmerich va passar a dirigir El patriota.[3]

Harald Kloser també va produir la pel·lícula.[4]

L'abril de 2018, Woody Harrelson i Mandy Moore es van unir al repartiment de la pel·lícula.[5] El juliol de 2018, Luke Evans va ser escollit a la pel·lícula per interpretar al tinent comandant Wade McClusky, que va rebre la Creu de la Marina pel seu paper a la batalla de Midway.[6] Robby Baumgartner va ser contractat com a director de fotografia.[7] A l'agost es van afegir Patrick Wilson,[8] Ed Skrein,[9] Aaron Eckhart, Nick Jonas, Tadanobu Asano, Dennis Quaid, i d'altres al repartiment.[10] Darren Criss, Alexander Ludwig, i Brandon Sklenar van ser presentats al setembre.[11][12][13] El rodatge va començar el 5 de setembre de 2018 a Honolulu, Hawaii. També es va rodar a Montreal, Quebec.[7]

Al novembre de 2018, es va anunciar que l'empresa VFX Scanline VFX serà el principal proveïdor de VFX i que Pixomondo havia signat per proporcionar efectes visuals addicionals.

Estrena[modifica]

Una foto d'una premsa de la pel·lícula

La pel·lícula es va estrenar el 8 de novembre de 2019, cap de setmana del Dia dels Veterans.[14]

Màrqueting[modifica]

El 4 de juny de 2019 es va estrenar un pòster de la pel·lícula, que també era el 77è aniversari de la batalla de Midway.[15] El 26 de juny de 2019 es va publicar un conjunt de 13 fotografies fixes que representaven escenes de la pel·lícula i el primer tràiler de la pel·lícula es va publicar l'endemà (27 de juny).[16] El segon i últim tràiler de la pel·lícula es va estrenar el 12 de setembre de 2019, amb el pòster teatral de la pel·lícula el 25 de setembre.[17][18] Tot plegat, Lionsgate va gastar uns 40 milions de dòlars promocionant la pel·lícula.[19]

Home media[modifica]

Midway es va llançar en Digital HD el 4 de febrer de 2020 i en DVD i Blu-ray i Ultra HD el 18 de febrer de 2020.[20]

Rebuda[modifica]

Taquilla[modifica]

Midway va obtenir 56,8 milions de dòlars als Estats Units i Canadà i 68,5 milions de dòlars en altres països, per un total mundial de 125,4 milions de dòlars, contra un pressupost de producció de 100 milions de dòlars.[21]

Als Estats Units i al Canadà, Midway es va llançar al costat de Doctor Sleep, Playing with Fire, i Last Christmas, i es preveia que ingressaria uns 15 milions de dòlars de 3.242 sales durant el cap de setmana inaugural.[22][23] La pel·lícula va ingressar 6,3 milions de dòlars el primer dia (incloent 925.000 dòlars de les preestrenes de dijous a la nit). Va arribar a debutar amb 17,5 milions de dòlars, superant les expectatives de taquilla i molestant al projectat guanyador Doctor Sleep en acabar primer a taquilla.[19][24][23] En el seu segon cap de setmana, la pel·lícula va guanyar 8,8 milions de dòlars, quedant segona per darrere del nouvingut Ford v Ferrari, abans de guanyar 4,7 milions de dòlars i acabar en cinquè lloc en el seu tercer cap de setmana.[25][26]

Resposta crítica[modifica]

Al lloc web de l'agregador de ressenyes Rotten Tomatoes, la pel·lícula té una qualificació d'aprovació del 42% basada en 168 ressenyes i una qualificació mitjana de 5,2 / 10. El consens dels crítics del lloc diu: " Midway revisa una història coneguda amb efectes especials moderns i un punt de vista més equilibrat, però el seu guió no està del tot preparat per a la batalla."[27] A Metacritic, la pel·lícula té una puntuació mitjana ponderada de 47 sobre 100 basada en 28 crítics, indicant "ressenyes mixtes o mitjanes".[28] El públic enquestat per CinemaScore va donar a la pel·lícula una nota mitjana de "A" en una escala A + a F, mentre que els de PostTrak li va donar una mitjana de 4 estrelles de 5, i el 58% va dir que el recomanaria definitivament.[19]

Precisió històrica[modifica]

Tot i que la pel·lícula té certa llicència artística, Emmerich i Tooke eren ferms ferms sobre la seva precisió històrica, i Midway va rebre elogis d'alguns veterans i historiadors del combat per ser més precisos dels esdeveniments que Midway (1976) i Pearl Harbor (2001). Sam Cox, director del Comandant d'Història Naval i Patrimoni i contralmirall de la Marina retirat, va dir: "Malgrat alguns dels aspectes de 'Hollywood', aquesta és encara la pel·lícula més realista sobre combat naval que s'hagi fet mai".[29]

Diversos esdeveniments aparentment "provocats per Hollywood" representats a la pel·lícula, com Bruno Gaido, que es precipitava en un avió estacionat en un esforç per enderrocar un avió paralitzat que intentava xocar contra l'Enterprise i, després, és promocionat in situ, es van produir tal com es mostra, tot i que segons USA Today, "Gaido es va amagar després de tirar l'avió, tement que anés a tenir problemes per haver abandonat el seu lloc de batalla. 'El van haver de perseguir i portar-lo a Halsey'", diu. Samuel J. Cox, director del Comandament d'Història i Patrimoni Naval]. "[30]

Referències[modifica]

  1. «Bona Film Group Stakes $80M On Roland Emmerich/Mark Gordon WWII Battle Pic 'Midway:' Cannes». Deadline, 23-05-2017.
  2. «Box Office: 'Midway' Downs 'Doctor Sleep' in Surprise Upset». The Hollywood Reporter, 08-11-2019.
  3. «Roland Emmerich Just Made a $100 Million Indie Film. Will It Work?». Variety, 31-10-2019.
  4. «Film Review: 'Midway'» (en anglès), 06-11-2019.
  5. «Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' Sets Sail With Woody Harrelson, Mandy Moore & AGC Studios — Cannes Hot Pic». Deadline, 02-05-2018.
  6. «Luke Evans Joins Roland Emmerich's Naval Action Movie 'Midway' (Exclusive)» (en anglès). The Hollywood Reporter, 03-07-2018.
  7. 7,0 7,1 «Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' Adds 'The Guest' Cinematographer - GWW». thegww.com, 24-07-2018.
  8. «Patrick Wilson Boards Roland Emmerich's 'Midway'». Deadline, 08-08-2018.
  9. «Ed Skrein Joins Roland Emmerich's World War II Film 'Midway' (EXCLUSIVE)». Variety, 09-08-2018.
  10. «Roland Emmerich's 'Midway' Enlists Aaron Eckhart, Nick Jonas, Tadanobu Asano, Keean Johnson, Ahead Of Fall Shoot». Deadline, 10-08-2018.
  11. «Emmy-Nominated 'Versace' Star Darren Criss Boards Roland Emmerich's 'Midway'». Deadline, 12-09-2018.
  12. «'Vikings' Star Alexander Ludwig Joins Roland Emmerich's 'Midway' (EXCLUSIVE)». Variety, 13-09-2018.
  13. «Brandon Sklenar Joins Roland Emmerich's 'Midway'; Tanner Beard Cast In 'We Summon The Darkness'». Deadline, 19-09-2018.
  14. «Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' To Open Veterans Day Weekend 2019». Deadline, 05-09-2018.
  15. Barber, James. «Take a First Look at This Fall's WWII Epic 'Midway'», 04-06-2019.
  16. Truitt, Brian. «Exclusive: Watch the first trailer for 'Midway,' Roland Emmerich's World War II epic».
  17. Hemmert, Kylie. «New Midway Trailer: The Courage of a Few Will Change the Fate of the World». ComingSoon.net, 12-09-2019.
  18. Parlevliet, Mirko. «New Midway Poster: The Roland Emmerich Film Opening Nov. 8». Vital Thrills, 25-09-2019. Arxivat de l'original el 6 d’octubre 2019.
  19. 19,0 19,1 19,2 D'Alessandro, Anthony. «How 'Doctor Sleep' Went Into A Coma At The B.O. With Dreary $14M+ Opening, Following Surprise $17M+ Attack By 'Midway' – Update». Deadline Hollywood, 10-11-2019.
  20. «Midway DVD Release Date February 18, 2020».
  21. «Midway (2019)».
  22. D'Alessandro, Anthony. «'Doctor Sleep' Eyes $25M-$30M Box Office Start, Will Turn Out Lights On 'Terminator: Dark Fate'». Deadline Hollywood, 06-11-2019.
  23. 23,0 23,1 McNary, Denis. «Box Office: 'Midway' Could Defeat 'Doctor Sleep' With $21 Million». Variety, 08-11-2019.
  24. Rubin, Rebecca «'Midway' Defeats 'Doctor Sleep' in Surprise Box Office Upset». Variety, 10-11-2019.
  25. D'Alessandro, Anthony. «'Ford v Ferrari' Cruising To $30M+, 'Charlie's Angels' Kicked Out Of Heaven With $8M+ Start». Deadline Hollywood, 17-11-2019.
  26. D'Alessandro, Anthony. «'Frozen 2' Thaws Frigid B.O. Marketplace With $130M+, Smashing November Animated Pic Opening Records», 24-11-2019.
  27. «Midway (2019)». Fandango Media. [Consulta: 7 maig 2021].
  28. «Midway (2019) Reviews». CBS Interactive. [Consulta: 7 maig 2021].
  29. Johnny Brayson. «This Historically Accurate WWII Movie Is The Anti-'Pearl Harbor'», 06-11-2019.
  30. Bryan Alexander. «How accurate is Roland Emmerich's WWII movie starring Nick Jonas?», 15-02-2020.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]