Milpeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nom comúMilpeus
Nom comú sense valor taxonòmic

Milpeus és el nom comú de diverses espècies de miriàpodes de la classe dels diplòpodes. El terme s'aplica només a aquells diplòpodes de cos allargat i cilíndric, ja que molts diplòpodes són curts i rabassuts; cal tenir en compte que els diplòpodes són un grup molt ampli i divers (més de 12.000 espècies).[1]

Característiques[modifica]

Els milpeus tenen el cos dividit en cap i tronc; el cap és petit i porta les antenes sensorials, els ulls simples i les peces bucals. El tronc, a diferència dels seus parents, els centcames, té dos parells de potes en la majoria dels segments. També, a diferència dels centcames, que són verinosos, els milpeus no tenen ni glàndules ni aparell inocular de verí i són totalment inofensius.

Això no obstant, quan són molestats, molts milpeus s'enrotllen en espiral i secreten un líquid pestilent i irritant per dissuadir als seu enemics, que pot produir irritacions a la pell humana.

El diplòpode més llarg (gairebé 30 cm) és el milpeus gegant africà (Archispirostreptus gigas), i el que té més potes (375 parells) és Illacme plenipes, de Califòrnia[2] que, evidentment, és l'animal conegut amb més potes.

Referències[modifica]