Ministeri d'afers exteriors

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un ministeri d'afers exteriors o ministeri de relacions exteriors és el departament ministerial, dins de l'administració civil d'un estat al qual correspon participar en la formulació de la política exterior de cada país, així com dur a terme la seva l'execució.

Usualment els ministeris d'afers exteriors tenen el monopoli en l'execució de la política exterior, o un control de tota ella, com a manera d'assegurar l'anomenat principi d'unitat d'acció de l'estat a l'exterior, fonamentalment per a una adequada aplicació d'aquella.

Organització[modifica]

El titular del departament, el ministre o secretari d'afers exteriors, és l'únic membre del govern d'un país que, el mateix que el cap de l'estat o el cap del govern, té per dret propi una capacitat inherent al càrrec per representar i obligar l'estat en l'àmbit internacional. En aquest sentit el seu paper internacional és diferent dels altres ministres o membres d'un govern que només poden representar a un estat i en conseqüència obligar-lo internacionalment si existeix al seu favor una plenipotència i autorització específica. A conseqüència d'això les actuacions i declaracions fetes oficialment pel ministre d'afers exteriors obliguen internacionalment l'estat corresponent.

L'organització interna dels ministeris de relacions exteriors depèn de la lliure decisió de cada país; però existeix un esquema organitzatiu comú a tots ells amb la distinció de dos tipus de serveis, els que es basen en un criteri de distribució Geogràfica i els que es basen en un criteri de distribució funcional. Així poden crear-se serveis d'acord amb les peculiaritats de la política exterior de cada país per ocupar-se de les qüestions relatives a Amèrica, Europa, Àsia, etc.; igualment, seguint el criteri funcional se sol establir serveis dedicats a les Organitzacions internacionals, relacions econòmiques o comercials, relacions culturals, assumptes consulars, assumptes jurídics, etc. Al costat de tots ells, solen existir serveis que asseguren la infraestructura necessària de personal i mitjans materials, així com a serveis específics com els de cerimonial o protocol, premsa, consultoria jurídica, etc.

Encara que el nom genèric usat internacionalment per designar el departament és el de Ministeri d'Afers o de Relacions Exteriors, de fet cada país adopta noms específics per designar-los dins de la seva peculiar estructura administrativa: Ministeri de Negocis Estrangers, Ministeri d'Afers Exteriors, Ministeri d'Estat, Secretaria de Relacions Exteriors, etc. Al seu torn, en alguns països ha vingut a ser conegut amb una denominació pròpia que coincideix bé amb el seu nom peculiar (Foreign Office, a la Gran Bretanya), bé amb el lloc on està ubicat (Quai D'Orsay a França, Palau de la Farnesina a Itàlia, Itamarty al Brasil, Palacio de Santa Cruz a Espanya, Tlatelolco a Mèxic, Palau San Martin a Argentina, Iveagh House a Irlanda o Torre Tagle a Peru).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ministeri d'afers exteriors Modifica l'enllaç a Wikidata