Ministeri d'Afers Exteriors

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Ministre d'Afers Exteriors)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un ministeri d'Afers Exteriors, de Relacions Exteriors o d'Afers Estrangers és el departament ministerial, dins de l'administració civil d'un estat, al qual correspon participar en la formulació de la política exterior de cada país, així com dur-ne a terme l'execució. El ministre d'Afers Exteriors, o d'Afers Estrangers, o de Relacions Exteriors és el màxim representant del ministeri d'Afers Exteriors del seu país. Generalment és nomenat pel president del Govern o primer ministre i sol tindre a les seves ordres secretaris d'Estat o càrrecs equivalents per al seu ministeri. Habitualment se li encomana fer visites a diferents països com a representant del seu, amb la fi de fer més fortes les relacions entre els països implicats.

Usualment els ministeris d'Afers Exteriors tenen el monopoli en l'execució de la política exterior, o un control de tota aquesta política, com a manera d'assegurar l'anomenat principi d'unitat d'acció de l'estat a l'estranger, fonamentalment per a una adequada aplicació d'aquesta mena de política.

Organització[modifica]

El titular del departament, el ministre o secretari d'Afers Exteriors, és l'únic membre del govern d'un país que, el mateix que el cap de l'estat o el cap del govern, té per dret propi una capacitat inherent al càrrec per representar i obligar l'estat en l'àmbit internacional. En aquest sentit el seu paper internacional és diferent dels altres ministres o membres d'un govern que només poden representar a un estat i en conseqüència obligar-lo internacionalment si existeix al seu favor una plenipotència i autorització específica. A conseqüència d'això les actuacions i declaracions fetes oficialment pel ministre d'Afers Exteriors obliguen internacionalment l'estat corresponent.

L'organització interna dels ministeris de relacions exteriors depèn de la lliure decisió de cada país; però existeix un esquema organitzatiu comú a tots ells amb la distinció de dos tipus de serveis, els que es basen en un criteri de distribució Geogràfica i els que es basen en un criteri de distribució funcional. Així poden crear-se serveis d'acord amb les peculiaritats de la política exterior de cada país per ocupar-se de les qüestions relatives a Amèrica, Europa, Àsia, etc.; igualment, seguint el criteri funcional se sol establir serveis dedicats a les Organitzacions internacionals, relacions econòmiques o comercials, relacions culturals, assumptes consulars, assumptes jurídics, etc. Al costat de tots ells, solen existir serveis que asseguren la infraestructura necessària de personal i mitjans materials, així com a serveis específics com els de cerimonial o protocol, premsa, consultoria jurídica, etc.

Encara que el nom genèric usat internacionalment per designar el departament és el de Ministeri d'Afers o de Relacions Exteriors, de fet cada país adopta noms específics per designar-los dins de la seva peculiar estructura administrativa: Ministeri de Negocis Estrangers, Ministeri d'Afers Exteriors, Ministeri d'Estat, Secretaria de Relacions Exteriors, etc. Al seu torn, en alguns països ha vingut a ser conegut amb una denominació pròpia que coincideix bé amb el seu nom peculiar (Foreign Office, a la Gran Bretanya), bé amb el lloc on està ubicat (Quai d'Orsay a França, Palau de la Farnesina a Itàlia, Itamarty al Brasil, Palacio de Santa Cruz a Espanya, Tlatelolco a Mèxic, Palacio de San Martín a l'Argentina, Iveagh House a Irlanda o Torre Tagle al Perú).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ministeri d'Afers Exteriors