Mithril

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Mithril (en sindarin: 'lluentor grisa') és un metall fictici principalment esmentat en El Senyor dels Anells de J.R.R. Tolkien. Segons l'autor és el més dur dels metalls i té diverses propietats que el fan molt útils per a ser forjat. El seu aspecte és semblant al de la plata o el platí, però no s'oxida ni ennegreix mai i posseeix una molt major fortalesa. També és considerat molt més valuós que l'or.

El mithril en la ficció[modifica | modifica el codi]

És molt comuna relacionar el mithril amb els Nans, qui tenen fama de tenir gran habilitat en el maneig dels metalls. Es diu que van obrar meravelles d'artesania amb el mithril. L'únic lloc de la Terra Mitjana on l'hi podia trobar era les mines de Mòria, i si bé el mithril va ser causa de la fama dels Nans, va anar també la perdició d'aquest poble, doncs van cavar massa profund i amb massa cobdícia, despertant, a mitjans la Tercera edat del Sol, a un Balrog de Morgoth que dormia sota les muntanyes. Això va ocasionar l'èxode dels nans de Mòria i l'abandó d'aquest antic regne nan.

En El Senyor dels Anells, Bilbo obsequia a Frodo amb una cota de malla de mithril, que li salva la vida en les mines de Moria. El seu valor era incalculable. Era extremadament dura, i no obstant això, lleugera i gairebé tan flexible com un llenç.

També s'esmenta el mithril en altres sagues fantàstiques com la dels videojocs Final Fantasy o en el MMORPG Runescape. També en el joc Warcraft 3 l'últim aliatge dels humans per a les espases i armadures és el mithril. Altres jocs on és mencionat com a material per a crear armes o armadures són Lineage II, arx fatalis, Dragon quest o Empire Strike.