Mitridates V d'Ibèria

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMitridates V d'Ibèria
Modifica les dades a Wikidata

Mitridates V o Mihrdat V d'Ibèria (en georgià: მირდატ V, llatinitzat Mithridates) fou un rei d'Ibèria de la dinastia dels Cosròides, que va regnar del 435 al 447.

Era fill d'Artxil al que va succeir, segons diu la Crònica georgiana, que afegeix que va regnar 12 anys. Com el seu pare és considerat un rei pietós.

Mihrdat V es va casar amb Sagdukht, la filla de Barzabod que és presentat a la crònica com marzban persa, eristhavi de Ran, i que Cyril Toumanoff considera com un príncep de Gardam a Aghúania, de la dinastia mihrànida. Mihrdat i Sagdukht van tenir tres fills:

  • Khwarandze (nascuda vers 436), esposa de Bakur II o Bacurius II (vers 449/455), vitaxe de Gogarene de la dinastia dels Mihrànides;
  • Varan-Khosro-Tang o Vakhtang, el successor
  • Mihrandukht (nascuda vers 441), de la qual l'educació fou confiada al spasalar de Casp, i que fou casada a un rei sassànida.

El rei Mihrdat va morir un any després del naixement de la seva segona filla i va deixar el tron al seu fill (de 7 anys), Vakhtang, que fou conegut com a Vakhtang I Gorgasal.

Referències[modifica]

  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie depuis l’Antiquité jusqu’au XIXe siècle, vol. 1-7, Sant Petersburg, 1848-58
  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990