Modes de transposició limitada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els modes de transposició limitada són modes musicals descoberts pel compositor francès Olivier Messiaen.

Basat en l'escala cromàtica occidental de dotze notes, aquests modes es componen de diversos grups simètrics, on l'última nota de cada grup és la primera nota del següent. Després de cert nombre de transposicions cromàtiques (és a dir pujant o baixant un semitò) cada mode no es pot transportar més enllà - la transposició següent dóna per resultat exactament les mateixes notes que les primeres.

Per exemple, el primer mode conté les notes Do, Re, Mi, Fa #, Sol #, La #, Do; transportant Per cap amunt un semitò ens dóna Do #, Re #, Fa, Sol, La, Si, Do #. Transportant això un semitò més amunt ens donaria Re, Mi, Fa #, Sol #, La #, Do, Re que és exactament amb el que comencem.

Messiaen va trobar modes d'emprar tots aquests modes tant harmònicament com melòdicament.

El primer mode es divideix en sis grups de dues notes cadascun. És transportable només una vegada. Aquesta és l'escala de tons, bastant emprada des de Debussy.

Primer mode

El segon mode , també anomenat escala octatónica, es divideix en quatre grups de tres notes cadascun. És transportable dues vegades, com l'acord de setena disminuïda. Aquí està, expressat melòdicament:

Segon mode

El tercer mode es divideix en tres grups de quatre notes cada un. És transportable tres vegades, com la tríada augmentada. Aquí està, expressat melòdicament:

Tercer mode

Aquí hi ha dues modes del quart tipus , dividits en dos grups de cinc notes cada un, sis vegades transportable, com la quarta augmentada.

Modes del quart tipus

Modes del quart tipus

Modes del quart tipus

Modes del quart tipus


La simetria inherent a aquests modes (que vol dir que cap nota es pot percebre com la tònica), juntament amb certs dispositius rítmics, el descriu Messiaen com contenir el que conté "l'encant de les impossibilitats".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Modes de transposició limitada Modifica l'enllaç a Wikidata