Mohill

Plantilla:Infotaula geografia políticaMohill
Imatge

Localització
Map
 53° 55′ 00″ N, 7° 52′ 00″ O / 53.9167°N,7.8667°O / 53.9167; -7.8667
EstatIrlanda
ProvínciaConnacht
Comtatcomtat de Leitrim Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població931 (2006) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud82 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webmohill.com Modifica el valor a Wikidata

Mohill (en irlandès Maothail) és una vila de la República d'Irlanda, al Comtat de Leitrim, a 16 kilòmetres de Carrick-on-Shannon. La ciutat està construïda en un pendent cap al riu Rinn i se centra en una cruïlla del carrer principal i els principals carrers transversals de Glebe Street i Hyde Street. Hyde Street rep el seu nom el nom per Douglas Hyde, primer president d'Irlanda, el pare i l'avi del qual vivien al carrer i que ell mateix va passar part de la seva infància a la ciutat.

Història[modifica]

Mohill, o Maothail Manachain rep el nom per St. Manachan, qui hi fundà un monestir cap al 500. El monestir fou pres pels agustins en el segle xiii i més tard clausurat per ordre d'Enric VIII. El lloc de l'assentament és ocupat actualment per una església i un cementiri protestants, però resten les ruïnes d'una torre rodona irlandesa. Hyde Street rep el seu nom pel primer president d'Irlanda Douglas Hyde, el pare i l'avi del qual eren originaris de la vila.

La pripietat de la vila passà a mans de la família Crofton durant les colonitzacions d'Irlanda, i les àrees al voltant de la ciutat passaren a la família Clements (lord Leitrim),[1] qui hi va construir la mansió vora Lough Rynn i també era propietari del que ara és l'Áras an Uachtaráin.

Mohill Poor Law Union es va formar el 12 de setembre de 1839 i cobria una àrea de 560 km². Amb la unió la població va arribar en el cens de 1831 a 66.858 habitants. La nova casa de treball, construïda en 1840-42, ocupava 24.000 m2 i hi cavien 700 alumnes.

Townlands[modifica]

Personatges[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mohill