Molleró de roure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMolleró de roure
Leccinellum crocipodium Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreBoletales
FamíliaBoletaceae
GènereLeccinellum
EspècieLeccinellum crocipodium Modifica el valor a Wikidata
Della Magg. i Trassin., 2014
Nomenclatura
BasiònimBoletus crocipodius Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Leccinellum nigrescens
Boletus crocipodius
Leccinum nigrescens
Leccinum crocipodium
Suillus tessellatus
Krombholzia crocipodia Modifica el valor a Wikidata

El molleró de roure (Leccinellum crocipodium)[1] també anomenat molleró d'estiu [1] i alzinenc d'estiu,[2] és un molleró que prefereix els dies càlids, de l'ordre dels boletals.

Morfologia[modifica]

Bolet robust; poc desenvolupat; gregari; de fins a 15 cm de diàmetre; barret d'hemisfèric a convex; de bru groguenc a falb o canyella, sovint amb tints olivacis, amb l'edat embruneix; superfície seca, vellutada, rugulosa; sovint clivellada o tessel·lada; les clivelles sovint amples, de manera que permet observar el color de la carn subjacent; cutícula de no separable a només lleugerament separable; marge curtament excedent, no supera 1 mm.

Tubs de groc pàl·lid a groc llimona, de bru vermellosos a bru ocracis al frec; porus de groc pàl·lid a groc llimona, de bru vermellosos a bru ocracis al frec.

Cama fusiforme, més engruixida al peu; de longitud propera al diàmetre del barret; groguenca a groc pàl·lida a la part superior, de groc més marcat cap al peu; amb aspres escamoses, especialment al peu, de groguenques a brunes amb l'edat i el frec; sovint ordenades en fileres.

Carn de cremosa a groguenca; de grisenca a negrosa amb el temps, en els llocs fracturats, clivellats o en les cavernes.[3][4]

Hàbitat[modifica]

Des de l'estiu a la tardor; primordialment en terrenys àcids, des de la muntanya mitjana a la muntanya mediterrània; de tendència termòfila, el podrem trobar sempre en boscos de planifolis, vora roures, alzines, castanyers i faigs.[1][2][3][5]

Comestibilitat[modifica]

Comestible, cal eliminar la cama.[4]

Comentaris[modifica]

Pot generar confusions el mataparent dolç (Hemileccinum impolitum) però la carn d'aquesta espècie no ennegreix al tall i la carn del peu olora a iodoform.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. 
  2. 2,0 2,1 Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Læssøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of Temperate Europe. Princeton: Princeton University Press, 2019. ISBN 9780691180373. 
  4. 4,0 4,1 «Molleró de roure (Leccinellum crocipodium) · micopedia.cat». [Consulta: 8 agost 2023].
  5. Llistosella, Jaume. «Mòdul Fongs. Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona.», 2013.