Vés al contingut

Mongoloide

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Mongoloide és un grup racial obsolet de diversos pobles indígenes de grans parts d'Àsia, Amèrica i algunes regions d'Europa i Oceania.[1] El terme es deriva d'una teoria de la raça biològica que ara està refutada.[2][3] En el passat s'han utilitzat com a sinònims altres termes com "raça mongol", "groc", "asiàtic" i "oriental".

El concepte de dividir la humanitat en races mongoloides, caucasoides i negroides va ser introduït a la dècada de 1780 pels membres de l'escola d'història de Göttingen. Va ser desenvolupat encara més pels estudiosos occidentals en el context de les ideologies racistes durant l'època del colonialisme.[4] Amb l'auge de la genètica moderna, el concepte de races humanes diferents en un sentit biològic ha quedat obsolet. El 2019, l'Associació Americana d'Antropòlegs Biològics va declarar: "La creença en les 'races' com a aspectes naturals de la biologia humana, i les estructures de desigualtat (racisme) que sorgeixen d'aquestes creences, es troben entre els elements més perjudicials de l'experiència humana tant avui i en el passat".[4]

El terme mongoloide ha tingut un segon ús que fa referència a persones amb síndrome de Down, que ara es considera molt ofensiu.[5] Els afectats sovint eren referits com a "mongoloides" o "mongòlics", o en termes de "mongolisme" o "idiòcia mongòlica".[6]

Referències

[modifica]
  1. «mongoloide». enciclopèdia.cat. [Consulta: 26 juliol 2024].
  2. Levi-Montalcini, Rita. «Una única raça». prejudicecollection.es. [Consulta: 26 juliol 2024].
  3. Templeton, A.. «Evolution and Notions of Human Race». A: How Evolution Shapes Our Lives: Essays on Biology and Society. Princeton; Oxford: Princeton University Press, 2016, p. 346–361. DOI 10.2307/j.ctv7h0s6j.26. 
  4. 4,0 4,1 American Association of Physical Anthropologists. «AAPA Statement on Race and Racism». American Association of Physical Anthropologists, 27-03-2019. [Consulta: 19 juny 2020]. Des de llavors, l'organització s'ha rebatejat com l'«American Association of Biological Anthropologists».
  5. Escriche, Elisabet. «Un discapacitat no serà mai més 'subnormal' o 'mongòlic', segons el diccionari de l'IEC». ara.cat, 28-01-2016. [Consulta: 26 juliol 2024].
  6. «mongolisme». enciclopèdia.cat. [Consulta: 26 juliol 2024].