Monts Metal·lífers (Eslovàquia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaMonts Metal·lífers
Imatge
TipusSerralada i regió geomorfològica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEslovàquia Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 48° 45′ N, 20° 15′ E / 48.75°N,20.25°E / 48.75; 20.25
SerraladaInner Western Carpathians (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.476 m Modifica el valor a Wikidata
Mida135 (longitud) km
Punt més altStolica (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  (1.476 m Modifica el valor a Wikidata)
Materialroca sedimentària Modifica el valor a Wikidata
Superfície4.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Història
PeríodeMiocè Modifica el valor a Wikidata

Els Monts Metal·lífers d'Eslovàquia (en eslovac: Slovenské Rudohorie), pertanyen als Carpats occidentals, és la més extensa serralada a Eslovàquia. Desapareixen al sud del Baix Tatra i pràcticament cobreixen la meitat sud del centre d'Eslovàquia. A una altitud inferior als Tatra, assumeixen una més gran importància per al país, a causa dels seus recursos naturals i de les seves mines (moltes de les quals estan abandonades).

El nom actual de la serralada és l'anterior a 1918, quan Eslovàquia era una província d'Hongria. Poc després de la Primera Guerra Mundial, van passar a denominar-se fugaçment «Monts Metall-lífers d'Hongria» (en alemany: Ungarisches Erzgebirge) abans de convertir-se, després del Tractat de Saint-Germain-en-Laye (1919) i la integració de Txecoslovàquia, en els Monts Metal·lífers d'Eslovàquia.

Descripció geogràfica[modifica]

La serra té un terreny monòton, dominada per altiplans. A diferència d'altres muntanyes d'Eslovàquia, només té una lleugera depressió i realment pren el seu aspecte muntanyós en la seva part meridional. Geomorfològicament els Monts Metal·lífers d'Eslovàquia s'agrupen dinsdels Carpats occidentals interns. Les muntanyes no tenen una cresta central sinó que consisteixen en diverses seccions independents. Aquestes muntanyes totes densament poblades d'arbres, incloent les dues regions carst:[1]

Referències[modifica]

  1. Mazúr, E., Lukniš M., 1986: Geomorfologické členenie SSR a ČSSR. Časť Slovensko. Slovenská kartografia, Bratislava
  • Vozár, J; Vojtko, R; Sliva, Ľ «Guide to geological excursion. XVIIth Congress of Carpathian-Balkan Geological Association». Dionýz Štúr Publishers, Geological survey of Slovak republic [Bratislava], 2002, pàg. 163.
  • Tomek, Č. «Deep crustal structure beneath the central and inner West Carpathians» (en anglès). Tectonophysics, nº 226, 1993, pàg. 417-431.