Vés al contingut

Mosquetó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre l'arma. Vegeu-ne altres significats a «mosquetó (fermall)».
Infotaula d'armaMosquetó
Rèplica d'un mosquetó del 1861 Modifica el valor a Wikidata
Tipusclasse funcional d'armes Modifica el valor a Wikidata

El mosquetó és un fusell de canó curt, però no tan curt com el de la carrabina.[1] En la pràctica, en diverses èpoques, exèrcits i llengües hi ha hagut fusells pròpiament dits que, per algun motiu, han rebut el nom de mosquetó, i això fins ben endins del segle xx.[2] El català mosquetó equival a l'esp. mosquetón, fr. mousqueton, it. moschettone, port. mosquetâo, etc. L'equivalència amb l'anglès musketoon, en canvi, és aproximada: no s'aplica a armes de repetició.

Els mosquetons tenen el canó de llautó o ferro, i el pany de roda, sílex o percussió.[3] i es disparaven recolzats a l'espatlla com el mosquet, però la longitud més curta del canó els feia més fàcils de manejar per als que estan en condicions restringides, com la infanteria muntada i grups d'abordatge navals.

Els mosquetons de petit calibre tenien el mateix el calibre que els mosquets en servei, i en general s'utilitzaven de la mateixa manera, amb una o més bales de mosquet, mentre que els de gran calibre es carregaven amb perdigons o bales de calibre més petit i usades com escopetes en l'ús naval.

Fou la principal arma de la infanteria durant la Guerra de la Independència dels Estats Units, usada tant pels britànics com pels colons i els francesos, per la seva rapidesa de recàrrega i perquè podia incorporar baioneta.[4]

Referències

[modifica]
  1. «Mosquetó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Tous Meliá, Juan. Guía histórica del Museo Militar Regional de Canarias (en castellà). Museo Militar Regional de Canarias, 2000, p. 91-92. ISBN 8478237526. 
  3. Gorenfeld, John; Gorenfeld, William «The Springfield musketoon was the gun that almost lost the...». Wild West, 11, 6-1998, pàg. 10.
  4. Evans, R. E.. La guerra de la Independencia norteamericana. Ediciones AKAL, 1991, p. 17. ISBN 8476005598. 

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]