Muath Al Kasasbeh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMuath Al Kasasbeh
Nom original(ar) معاذ صافي يوسف الكساسبة Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 maig 1988 Modifica el valor a Wikidata
governació de Karak (Jordània) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 gener 2015 Modifica el valor a Wikidata (26 anys)
Síria Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Mort a la foguera Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
ReligióSunnisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoficial de la força aèria Modifica el valor a Wikidata
Activitat2009 Modifica el valor a Wikidata –
Carrera militar
Branca militarReial Força Aèria Jordana Modifica el valor a Wikidata
Rang militartinent primer Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra civil siriana Modifica el valor a Wikidata

Muath Safi Yousef Al Kasasbeh (àrab: معاذ صافي يوسف الكساسبة, Muʿāḏ Ṣāfī Yūsuf al-Kasāsba, pronunciació en àrab llevantí: [mʊˈʕaːð-, mʊˈʕaːz ˈsˤɑːfi ˈjuːsef el kaˈsaːsbe]) (29 de maig de 1988, Karrak - 3 de gener de 2015, Rakka) va ser un pilot de la Reial Força Aèria Jordana. Amb una coalició entre països occidentals i països musulmans, Jordània estava combatent a les forces jihadistes de l'Estat Islàmic, que aquestes van capturar Al Kasasbeh i el van cremar viu.

Va néixer el 1988 a la localitat jordana de Karka, de 20.000 habitants, i es va criar en una família musulmana sunnita. D'allà procedeix el seu clan que, com altres tribus, resten fidels a la monarquia del rei de Jordània Abdallah II. Tenia set germans, i el seu pare és un professor d'educació física jubilat i casat.[1] Devot musulmà, es va graduar en el col·legi militar Rei Husein el 2009 i tres anys més tard va esdevenir pilot de la Força Aèria Jordana. Va ser, efectivament, el primer d'aquella promoció. Recentment s'havia casat,[2] quan va ser convocat amb altres joves per representar a Jordània en la guerra contra l'Estat Islàmic.

A caps d'any, el dia de Nit de Nadal, Al Kasasbeh participava en la coalició per aire quan els jihadistes van abatre el seu avió amb bateries antiaèries, i es va estavellar a la ciutat de Raqqa, bastió de l'Estat Islàmic a Síria. Els terroristes el van capturar immediatament. Tant Jordània com la coalició van intentar sense èxit negociar el seu alliberament. Finalment, els jihadistes van acabar cremant viu en una gàbia a Al Kasasbeh el 3 de gener de 2015, i setmanes després van publicar el vídeo de la seva execució,[3] amb música de fons i efectes d'animació. Després de la mort d'Al Kasasbeh i la ira dels seus compatriotes, va haver-hi múltiples manifestacions contra el terrorisme, i va ser reconegut com un heroi.[4]

Referències[modifica]

  1. «¿Quién era el piloto que fue quemado vivo por los terroristas de ISIS?» (en castellà), 05-02-2015. [Consulta: 26 desembre 2019].
  2. «Muaz, el recién casado al que arrancaron el porvenir» (en castellà), 04-02-2015. [Consulta: 26 desembre 2019].
  3. «Estat islàmic crema viu al pilot jordà». Arxivat de l'original el 2015-10-24. [Consulta: 3 novembre 2015].
  4. «el rey Abdala II de Jordania lidera un ataque contra estado islamico pilotando un bombardero». Arxivat de l'original el 2015-08-08. [Consulta: 3 novembre 2015].