Museu Diocesà de Tarragona

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:28, 4 nov 2012 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióMuseu Diocesà de Tarragona
Dades
Nom curtMDT Modifica el valor a Wikidata
Tipusmuseu
museu diocesà Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1914
Governança corporativa
Seu
Gerent/directorMiquel Barbarà Anglès[1]
Propietat dearquebisbat de Tarragona Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmuseu.diocesa.arquebisbattarragona.cat
Localització geogràfica
Map

El Museu Diocesà de Tarragona és un museu del Bisbat de Tarragona, situat al conjunt catedralici de la Catedral de Tarragona.

Història

Instal·lat des de l'any 1914 a unes dependències del claustre, va ser format per la col·lecció de l'arquebisbe Tomàs Costa i Formaguera, les donacions de parròquies de la diòcesi i persones particulars i amb objectes del seminari i de l'antiga capella de santa Tecla on es guardaven peces reunides des de la desamortització. Va romandre tancat per trobar-se les instal·lacions en mal estat entre 1973 i 1992, quan van ser restaurades.

Col·lecció

La seva col·lecció consta d'unes sis mil peces de les que es mostren unes tres-centes cinquanta.

  • Amb una important col·lecció de peces arqueològiques romanes, moltes procedents d'excavacions realitzades a la catedral, claustre i jardins adjacents, com el sarcòfag d'Apolo i les nou Muses de començaments del segle III dC, que es trobava al paviment de l'absis de la capella del Corpus Christi.
  • De l'època musulmana, hi ha fragments de teixit trobats al sepulcre de l'arquebisbe Pere de Cardona (1515-1530), que va ser canceller del rei Ferran II i el va acompanyar en la conquesta de Granada.
  • Es guarda al jardí al front de la capella de santa Tecla la Vella, una creu de terme gòtica del Castell de Tamarit, feta en pòrfir i marbre sobre un pedestal construït per una petita estela funerària romana (cippus).
  • Entre l'escultura es troba la Verge del Truc, procedent de l'església parroquial de Vinaixa de l'escultor Guillem Seguer, així com diverses imatges de talla policromada representant Mares de Déu del segle XII al XIV de les esglésies de Solivella, i Vilafortuny.
  • La pintura té un gran espai abastant de l'època gòtica, renaixement i barroca.
  • L'orfebreria, manuscrits, cantorals, mobiliari litúrgic i una important col·lecció de cinquanta-cinc tapissos datats entre els segles XV i XVIII , completen perfectament aquest museu.
  • Arc àrab de Madinat al-Zahra

Referències


Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Diocesà de Tarragona